Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mogherini: “Türkiye’de hukukun egemenliği korunmalı”

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Brüksel’de gerçekleştirilen AB Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, “Türkiye’de hukukun egemenliği korunmalı. Ülkeyi hukuktan...

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2016 10:39
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2016 10:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Brüksel’de gerçekleştirilen AB Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, “Türkiye’de hukukun egemenliği korunmalı. Ülkeyi hukuktan uzaklaştıracak adımların herhangi bir mazereti olamaz. Demokratik ve meşru kurumlar korunmalı” dedi.
AB Dışişleri Bakanları, Brüksel’de gerçekleştirecekleri toplantıda Türkiye’de darbe girişimi ele alınan konular arasında olacak. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, toplantı öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, hainlerin emellerine ulaşamadığı darbe girişiminin ardından anayasayı zedeleyecek önlemlere karşı hükümeti uyardı. Meşru kurumların korunması gerektiğini ifade eden Mogherini, “Türkiye’de hukukun egemenliği korunmalı. Ülkeyi hukuktan uzaklaştıracak adımların herhangi bir mazereti olamaz. Demokratik ve meşru kurumlar korunmalı. Bugün, bakanlarla birlikte hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığının bir şeyi değiştirmeyeceği anlamına gelmediğini ifade edeceğiz. Buna karşılık, bu durumun ülkenin kendi adına korunması gerekiyor” açıklamasını yaptı.
Avrupa komşuluk politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, “Başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından gerçekleştirilen tutuklamalar önceden planlanmış gibi görünüyor. Konu hakkında gerçekten kaygılıyım. Korktuğumuz şey tam olarak işte buydu” ifadelerini kullandı.
Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders hakimlerin tutuklanması konusunda ve idam cezasının geri getirilmesi noktasında kaygılı olduğunu ifade ederek, “Bu tavır Türkiye ile AB arasında problem olabilir” dedi. Reynders, “AB’ye katılmak isteyen bir ülkede bunun olmasını düşünemeyiz. Darbe girişimini kınamak için bugün oldukça sert olmalıyız ancak karşılığında hukukun üstünlüğüne saygı duyulmalı” dedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ise, “Askeri diktatörlüğü kesinlikle kabul edemeyiz. Ancak, Türk yetkililerin demokrasiden uzaklaştıracak siyasal sistemi devreye sokmaması için de dikkatli olmalıyız. Hukukun üstünlüğü hüküm sürmeli. Otoriteye ihtiyacımız olduğu gibi demokrasiye de ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, “Darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması bence çok önemli. Eylemlerin bastırıldığını ve güzel bir yönetimin yapıldığını görüyoruz” açıklaması yapıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.