Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'tan 5 maddelik işbirliği

Güney Kıbrıs, Mısır ve Yunanistan’ın, Rumların sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki hidrokarbon yataklarından istifade edilmesine yönelik yol haritası belirlediği açıklandı.Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis'in, Mısır...

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2014 13:51
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2014 13:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Güney Kıbrıs, Mısır ve Yunanistan’ın, Rumların sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki hidrokarbon yataklarından istifade edilmesine yönelik yol haritası belirlediği açıklandı.

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis'in, Mısır Petrol Bakanı Şerif İsmail ve Yunanistan Enerji Bakanı Yannis Maniatis ile ayrı ayrı görüştüğü ve ardından da üç bakanın ortak toplantı da bir araya geldikleri kaydedildi.

Güney Kıbrıs ile Mısır’ın, doğalgazın satışı için altyapının ve koşulların oluşturulması çerçevesinde görüşmeleri hızlandırma kararı aldıkları; bu kapsamda da teknik ve mali bilgilerle ilgili özel çalışma yapılacağı ifade edildi.

Rum basını, “Afrodit” parselindeki doğalgazın, Mısır’ın iki doğalgaz sıvılaştırma terminaline (İdku ve Dimyat) borularla taşınmasının düşünüldüğünü belirten gazete, Mısır’ın “yeniden ihraçtan” bahsettiğini de yazdı.

Fileleftheros gazetesi, üç ülkenin enerji bakanlarının basın toplantısında bundan sonra izlenecek yolla ilgili açıklamalarda bulunduğunu kaydetti. Gazete, özetle şöyle devam etti:

“Üçlü bakanlar toplantısının ardından yapılan ortak açıklamada, atılacak sonraki adımlardan bahsedildi. Üç bakan, ülkelerinin halklarının menfaatine olacak, hidrokarbon yataklarıyla ilgili yabancı yatırımcıların cezbedilmesini istedikleri mesajını verirken, hem üçlü hem de bölgesel işbirliğiyle ilgili bazı maddeler belirlediler:

-Hidrokarbon yataklarıyla ilgili açık deniz faaliyetleri için çevresel standartlar belirlenmesi,
- Açık deniz faaliyetlerinde güvenliğin garanti altına alınması için metot tespit etme,
- Enerji altyapıları,
- Hidrokarbon yatakları sektörünün geliştirilmesi ve bu sektörle ilgili araştırmalar yapılması,
- Kurumsal altyapıların güçlendirilmesi ve imkanların geliştirilmesi.”

TÜRKİYE’YE ORTAK ÇAĞRI: ULUSLARARASI HUKUKA SAYGI DUY

Gazete devamla, Lakkotripis, Maniatis ve İsmail’in ortak basın toplantısında, Türkiye’ye uluslararası hukuka saygı duyması çağrısı yaptıklarını yazdı. Habere göre üç bakan, söz konusu işbirliğinin, bölgedeki diğer ülkelerin de katkı koymasıyla ilerleyebileceğini ve Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yataklarının, barış ve istikrar sağlayacak bölgesel düzeydeki bir işbirliği için teşvik olacağını vurguladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.