Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Merkel: “Tarihçilerden Oluşacak Komisyon Kurulmasından Yanayım”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İlham Aliyev ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, “Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunun giderilmesi için tarihçilerden oluşacak komisyon kurulmasından yanayım “ dedi.Azerbaycan Cumhurbaşkanı...

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2016 18:01
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2016 18:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya Başbakanı Angela Merkel, İlham Aliyev ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, “Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunun giderilmesi için tarihçilerden oluşacak komisyon kurulmasından yanayım “ dedi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Almanya’ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında temaslarına devam ediyor. Aliyev, başkent Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi. Aliyev ve Merkel, görüşmelerinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında açıklamada bulundu. Aliyev’i ağırlamaktan dolayı mutlu olduğunu belirten Merkel, görüşmede ekonomik ilişkiler Hazar gazının Avrupa’ya aktarılması gaz ve petrol fiyatları üzerinde konuştuklarını, Alman vakıflarının Azerbaycan’da faaliyette bulunması üzerine görüştük basın ve fikir özgürlüğü konularını ele aldıklarını belirtti. “MINSK Grubu Dönem Başkanı olarak bütün üye ülkelerle birlikte Dağlık Karabağ’daki barış sürecini devan etmesini diliyoruz” diyen Merkel, bu konuda Almanya olarak taraf ülkelerle görüşme yapacaklarını söyledi.
“TARİH KOMİSYONU KURULMALI”
Dağlık Karabağ sorunu çözülmeden Türkiye ile Ermenistan arasındaki komşuluk ilişkilerinin gelişmeyeceğini belirten Merkel, “Almanya’nın geçmişte yaptığı soykırımlar ile yüzleştiğini ve daha yapması gerenler olduğunu biliyoruz. Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunun giderilmesi için tarihçilerden oluşacak komisyon kurulmasından yanayım” dedi.
“TERÖR KONUSUNDA TÜRKİYE’NİN YANINDAYIZ”
İstanbul’da meydana gelen ve 11 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına da değinen Merkel, hayatını kaybeden ailelere ve yaralılara geçmiş olsun dileğinde bulundu. Merkel, ‘Terör karşısında Almanya olarak her zaman Türkiye’nin yanındayız’ açıklamasını yaptı.
“TÜRKİYE’NİN TEPKİSİNİ ANLAMAKTA ZORLANIYORUM”
Merkel, Federal Mecliste sözde Ermeni “soykırımı” tasarısının ardından Türkiye’de en üst seviyede özellikle Türk kökenli milletvekillerine yönelik “kanlarının analizi yapılmalı” ifadeleri ile ilgili soruya, Ermeni sorununun Ermenistan’la Türkiye arasında görüşerek halledilmesi gerektiğine inandığını söyledi. Merkel, “Federal meclisteki vekiller soykırım konusunda bağımsız hareket ediyorlar. Onlar seçilerek vekil oldular. Tasarı konusunda da bağımsız karar verdiler. Türkiye’nin tepkisini anlamakta zorlanıyorum” dedi.
“DAĞLIK KARABAĞ GÖRÜŞMENİN EN ÖNEMLİ KISMIYDI”
Aliyev, Almanya’da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, geçtiğimiz yıl da Almanya’ya geldiğini belirtti. Bugün Merkel ile gerçekleştirdiği görüşmede ikili ilişkilerin ve bölgesel konuların ele alındığını kaydeden Aliyev, Almanya ve Azerbaycan ilişkilerinin bölgedeki barış için başarılı olduğunu dile getirdi. Ermenistan-Azerbaycan arasında süren Dağlık Karabağ sorununun Merkel ile gerçekleştirdiği görüşmede ele alınan konuların en önemli kısmı olduğunu aktaran İlham Aliyev, uluslararası hukuk ve BM Güvenlik Konseyi bağlamında çözülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.