Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Manuel Valls:Türkiye’de soykırımın tanınmasını savunmak hayatınıza mal olabilir

Fransa Başbakanı Manuel Valls, Ermeni soykırımı iddialarının 100. yılı anma törenlerinde Hrant Dink’in Türk ve Ermeniler arasında barış istediği için öldürüldüğünü savundu.Paris’te sözde soykırım anıtının yer aldığı Kanada...

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2015 05:38
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2015 05:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Fransa Başbakanı Manuel Valls, Ermeni soykırımı iddialarının 100. yılı anma törenlerinde Hrant Dink’in Türk ve Ermeniler arasında barış istediği için öldürüldüğünü savundu.

Paris’te sözde soykırım anıtının yer aldığı Kanada Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte konuşan Valls, ‘’Bugün bile Türk ve Ermeniler arasında barış istiyorum demek, Türkiye’de Ermeni soykırımının tanınması gerektiğini savunmak hayatınıza mal olabilir. Buna tahammül etmek mümkün değil ve bunu bütün dünyanın önünde söylemeliyiz’’ ifadelerini kullandı. Gerçeğin tanınması ile ilgili mücadelenin devam ettiğini söyleyen Fransa Başbakanı, Avrupa Parlamentosu’nun, Türkiye'yi Osmanlı döneminde Ermenilere karşı 'soykırım' yapıldığını tanımaya çağıran kararını ve 1915 olayları anısına düzenlediği ayinde Papa Francesco'nun soykırım' kelimesini kullanmasını selamladığını kaydetti.

İnkarın acıları artıracağını ve hala açık yaraya tuz basmak olacağını da vurgulayan Manuel Valls, ‘’İnkarcılık bir suçtur, bugün ülkemizde inkar suçu sıkça görülmekte ve bununla mücadele etmeliyiz.’’dedi. Valls, devletin bütün kararlığıyla inkarcılıkla mücadele edeceğini vurguladı. Soykırımı inkar etmenin bir düşünce olamayacağına da dikkat çeken Fransa Başbakanı, bunun kınanması ve hukuki bir sonucunun da olması gerektiğini aktardı.

Başbakan Manuel Valls, 2001 yılında ‘Ermeni soykırımını’ tanıyan Fransa’ya 1915 yılında birçok Ermeni vatandaşının sığındığını da hatırlatarak, Ermenilerin Fransız vatandaşı olduğunu aktardı. Valls, ‘’Sizin üzüntüleriniz, acılarınız bizim üzüntümüz acımız oldu.’’ ifadelerini kullandı. Fransa ile Ermenistan arasındaki politik, diplomatik ve kültürel ilişkilerin daha da güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Valls, ‘’Fransa tüm kurumları ile adalet ve kardeşlik adına gerçeği arama mücadelenizde sizin yanınızda olacaktır.’’ diye konuştu.

Anma törenine katılan Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ise 1915 yılında yaşananları açıklayacak bir kelime olduğunu ve kimsenin bunu inkar etmemesi gerektiğini söyledi. Paris Belediye Başkanı, bu kelimenin ‘soykırım’ olduğunu iddia etti. Hidalgo, Paris Belediye Başkanlığı binasında, 1915 olayları ile ilgili sergi açılacağını duyurdu.

Yapılan konuşmaların ardından Ermeni göstericiler, Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği’ne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Türk Büyükelçiliği önünde önlem alan polise havai fişek ve taş atan göstericilere polis biber gazı ile müdahale etti. Ermeni göstericiler, Paris Büyükelçiliği'nin bulunduğu Ankara Sokağı'nın girişinde bir süre daha slogan attıktan sonra dağıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.