Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Lübnan'a sığınan Suriyeli Türkmenlerin yaşam mücadelesi

Esed rejimnin zulmünden kaçarak Lübnan'a sığınan Suriye Türkmenleri, zor şartlarda hayat mücadelesi veriyor. Esed ordusunun, Akdeniz'e ve Lübnan'a sınırı olan Türkmenlerin köyü olarak bilinen Zara'ya saldırarak çok sayıda kişiyi katletmesi...

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2014 09:11
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2014 09:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Esed rejimnin zulmünden kaçarak Lübnan'a sığınan Suriye Türkmenleri, zor şartlarda hayat mücadelesi veriyor. Esed ordusunun, Akdeniz'e ve Lübnan'a sınırı olan Türkmenlerin köyü olarak bilinen Zara'ya saldırarak çok sayıda kişiyi katletmesi üzerine, sağ kalan köy halkı çareyi kaçmakta buldu. Köyde canını kurtarabilen az sayıda insan, sınırın öte tarafındaki Lübana'a geçerek Türkmenlerin yaşadığı Kawşara köyüne sığındı. Köylerinin stratejik bir konumda olması sebebiyle Esed ordusu tarafından günlerce havadan bombalandığını söyleyen Türkmenler, daha sonra da karadan düzenlenen saldırda çok sayıda kişinin öldürüldüğü, bazılarının ise esir alındığını ifade etti. Esirlerden haber alamadıklarını söyleyen Türkmenler, 85 yaşındaki bir kadının boğazının Esed askerleri tarafından kesilerek infaz edildiğini söyledi.

85 YAŞINDAKİ ANNEMİN BOĞAZINI KESTİLER

Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine konuşan Abu Mustafa isimli Türkmen, Suriye rejiminin Zara köyünü tamamen ele geçirmesinden bir gün önce arkasında bir trajedi bırakarak kaçmış. Mustafa,"Esed askerleri saldırdığında kimse bize yardım etmedi. Sadece kendi imkanlarımızla karşı koymaya çalıştık. Köyünden çok kişiyi öldürdüler. Esir alınan çok sayıda insan var. Ama onların akıbetini bilmiyoruz. Hala köyden kaç kişinin öldüğünü net bilemiyoruz. 85 yaşındaki annemin boğazını keserek öldürdüler. Cesedini bile bile bize vermediler. Nereye götürdüler, nereye attılar bilmiyoruz. Bize her türlü zulmü yaptılar. Ailemden çok kişi şehit oldu. Kardeşim Mustafa abdest alırken oğluyla birlikte şehit düştü. Diğer kardeşim Hasan'ın çocukları şehit oldular. Başka bir kardeşim Muhammed'in oğlu da şehit düştü.” diyerek yaşanan zulmü anlattı.

Lübnan’da hayat pahalılığı ve çok sayıda Suriyeli mültecinin bu ülkede bulunması Türkmenlerin yaşan koşullarını zorlaştırmış. Türkmenler en çok sığındıkları Kawşara köyünde barınma yeri konusunda sıkıntı çekmişler.

9 ÇOCUĞUYLA İNŞAATTA AKLIYOR

Savaşta iki çocuğunu kaybeden Um Mustafa isimli Türkmen ise, "Buraya kaçak yollardan geldim. Yaşam şartlarımız çok kötü. Bir göz oda için 200 dolar kira istiyorlar. Ödeyemiyoruz. Eşim ameliyat oldu, çalışamıyor. Çocuklarım küçük ve biri işitme engelli. Büyük ve küçük oğlumu şehit ettiler. Bir oğlum da hapiste. Bazen burada yiyecek ekmek parası dahi bulamıyoruz.”dedi. Mustafa ailesi, kiraladıkları bir dükkanı eve çevirerek şimdilik burada barınıyorlar.

Um Abdullah isimli bir diğer Türkmen baba ise 9 çocuğuyla bir inşaatta kalıyor. Abdullah, yaşananları anlatırken göz yaşlarına hakim olamıyor. İki kardeşinin rejim güçleri tarafından öldürüldüğünü söyleyen Abdullah, köylerinin ve evlerinin yerle bir edildiğini söyledi. Abdullah Lübnan’da yaşadığı şartları ise şöyle özetliyor. “9 çocuk bir karı koca 11 kişiyiz.Bizim sadece 5 yatak, 8 battaniyemiz var. BM kanalıyla bize çok az yardım geliyor. 3 aydır kira yardımı da alamadık. Eşim iş bulamıyor, oğlum Suriye’de hapiste.”

Suriyeli Türkmenler, iç savaştan en çok etkilenen milletlerin başından geliyor. Kendilerini sahipsiz gören Türkmenler, Türkiye'den destek bekliyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.