Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Loya Jirga Başkanından Karzai’ye: ABD’yle anlaşmayı imzala yoksa istifa edeceğim

Afganistan'ın başkenti Kabil'de düzenlenen Halk Danışma Kurulu (Loya Jirga) sona erdi. Toplantının son gününe Loya Jirga Başkanı Sibgatullah Muccadidi ile Afgan lider Hamid Karzai arasındaki restleşme damgasını vurduğu. Muccadidi, ABD ile...

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2013 14:59
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2013 14:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Afganistan'ın başkenti Kabil'de düzenlenen Halk Danışma Kurulu (Loya Jirga) sona erdi. Toplantının son gününe Loya Jirga Başkanı Sibgatullah Muccadidi ile Afgan lider Hamid Karzai arasındaki restleşme damgasını vurduğu. Muccadidi, ABD ile güvenlik anlaşmasını imzalamak istemeyen Karzai’ye, “Ben kendilerinden bu anlaşmanın imzalamasını istiyorum. İmzalamıyorsa ben istifamı vereceğim ve 3 gün içinde ülkeyi terk edeceğim” şekline rest çekti.

Afganistan ve ABD ikili güvenlik anlaşması, 4 gün boyunca halk temsilcileri tarafından 50 komitede tartışıldı. Loya Jirga'ya katılan halk temsilcilerinin büyük çoğunluğu ABD ile güvenlik anlaşmanın imzalamasını istedi.

Loya Jirga'nın kapanış konuşmasını yapan Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, "Bu günden itibaren ABD askerleri hiçbir Afgan vatandaşının evine girip arama yapamayacak. Yaptıkları takdirde güvenlik anlaşması biter.” ifadelerini kullandı. Karzai, ABD ile yapılacak güvenlik anlaşması ile ilgili de şöyle devam etti: "Şimdiye kadar bekledik, 5 ay daha bekleyelim. Seçimler geçsin imzalayacağız."

Buna bazı katılımcılar itiraz etti.

Bu arada Loya Jirga Başkanı Sibgatullah Muccadidi, Karzai'nin konuşmasında sora yaptığın konuşmada, “Başkan Hamid Karzai benim oğlum gibidir. Ama beni dinlemiyor. Ben kendilerinden bu anlaşmanın imzalamasını istiyorum. İmzalamıyorsa ben istifamı vereceğim ve 3 gün içinde ülkeyi terk edeceğim." dedi.

Muccadidi, yanına gelen Karzai'ye, "Sen bu anlaşmayı imzala. Her türlü aksilikte biz arkasında duracağız." dedi. Karzai ise net bir şey söylemekten çekindi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.