Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Londra’da “Peygamber Aşkı” Sergisi Kapılarını Açtı

İngiltere’nin başkenti Londra’da Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında, “Peygamber Aşkı” adlı sergi kapılarını ziyaretçilerine açtı.Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında İngiltere’nin başkenti Londra’da “Peygamber...

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2016 10:52
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2016 10:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İngiltere’nin başkenti Londra’da Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında, “Peygamber Aşkı” adlı sergi kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında İngiltere’nin başkenti Londra’da “Peygamber Aşkı” isimli Hilye-i Şerif sergisi açıldı. Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği Kültür, Turizm ve Tanıtma Müşavirliği ev sahipliğinde Londra Oxo Tower Galeri’de çeşitli sanatçılara ait eserlerin yer aldığı sergi, 17 Nisan’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. Açılışa Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, serginin koleksiyoncu sahibi Mehmet Çebi ve Başbakanın Başdanışmanı Abdülkadir Özkan’ın yanı sıra çok sayıda diplomat ve davetli katıldı.
Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç açılış konuşmasında bu sergiye ev sahipliği yaptıkları için memnun olduğunu ifade ederek, İstanbul Sanat ve Medeniyet Vakfı’nın desteğini dile getirdi. Hat sanatının inceliklerine de değinen Büyükelçi Bilgiç, Hilye-i Şerif’in önemini vurguladı.
Açılış konuşmasının ardından basın mensuplarına değerlendirmede bulunan Büyükelçi Abdurrahman Bilgiç, Türk kültürünün kimliğini, değerlerini hem yurt içinde hem de yurt dışında gelecek kuşaklara aktarmanın değer taşıdığını belirterek, “Böyle bir müstesna bir mekanda Hilye-i Şerif sergisinin açılması, Türklerin hat sanatına olan katkısı, Osmanlı’da geldiği yüksek seviye aynı zamanda cumhuriyet döneminde yeni yetişen Hattatlarla daha modern bir formatta, eskiden kopmadan ama yeni sanatta daha yeni aşamalara yelken açan bir anlayışla muhteşem eserleri görüyoruz. Aslında hepsi Hz. Ali’nin rivayeti üzerinden tasvir ediyor ama ne kadar farklı renk, ne kadar farklı adeta soyut yolculuk yaptırıyor bize. Bunların her biri farklı açıdan bakıldığında soyut resim gibi algılanabilir, bir başka açıdan modern sanatın sınırlarını zorlayan yönleri var. Ama aynı şekilde birbirinden farklı hat türleri ile de sergiyi gezenler bakımından bir şölen niteliğinde” ifadelerini kullandı.
Başbakanın Başdanışmanı Abdülkadir Özkan, Kutlu Doğum Haftası’nın yaşandığı bugünlerde böylesine bir serginin Londra’ya gelmiş olmasını önemsediklerini ifade ederek, “Hz. Peygamberi sanatla, estetikle ve zarafetle insanlığa anlatmayı arzu ediyoruz. Özellikle son yıllarda İslam korkusunun, İslamafobi’nin, İslam düşmanlığının yaygınlaştırılmaya çalışıldığı bir zaman diliminde Hz. Peygamberin daha fazla anlatılmaya, İslam’ın temel prensiplerinin insanlığa getirdiği rahmet mesajının yeniden dillendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bunun da sanat eserleri yöntemiyle, sanat eserleri marifetiyle yapılmasının çok da anlamlı olduğunu düşünüyorum” dedi.
Böyle bir serginin Londra’ya getirilmiş olmasının son derece anlamlı olduğunu söyleyen Özkan, benzer bir serginin Washington’da Havana’da da, yurt dışında çeşitli bölgelerde gerçekleştirildiğini kaydetti.
Serginin koleksiyoncu sahibi Mehmet Çebi ise, Hz. Peygamberi Hilye-i Şeriflerle daha iyi bir şekilde anlatılacağına karar kıldıklarını ifade ederek, “Ağırlıklı olarak bu konuda sanat faaliyetlerine yön vermeye ve bu tarz çalışan sanatçıların eserlerini toplamaya çalıştık. Londra’daki bu sergimiz ileride yapacağımız çok daha büyük sergilerin habercisidir" şeklinde konuştu. Yaklaşık 2 sene sonra dünyanın en büyük Hilye-i Şerif sergisinin açılabileceğini sözlerine ekledi.
Hz. Peygamberin güzel ahlakının, fiziksel özelliklerinin kelimelerle anlatıldığı Hilye-i Şerif’in ilk kez 17. yüzyılda Hafız Osman tarafından yazıldığını dile getiren Çebi, sergide sanatçıların hat sanatı ile hazırladığı Hilye-i Şeriflerden olduğunu ifade etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.