Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Lavrov: Kürtlere özerkliği Suriyelilere sorun!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın Astana görüşmesinde Kürtlerin özerkliğini içeren Konfederasyon projesine destek verip vermeyeceği sorusuna, “Bu soruyu bana değil, Suriyelilere sormak lazım. BM’nin kararnamelerine dayanarak kendi ülkesinin kaderini sadece Suriyeliler belirleyebilir” karşılığını verdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2017 13:02
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2017 13:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Lavrov: Kürtlere özerkliği Suriyelilere sorun!

Lavrov, geleneksel basın toplantısında Suriye barış süreci ve Astana sürecine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Rusya, Türkiye ve İran’ın ateşkes anlaşmasının garantörleri olduğunu hatırlatan Lavrov şöyle dedi:

ABD ile ilk temas

“Rusya, Türkiye ve İran imzalanan ateşkes anlaşmasının garantörleri olarak Astana’da düzenlenecek görüşmelere BM ve ABD’nin yeni yönetiminin temsilcilerini davet etmeyi doğru buluyoruz. ABD’nin yeni yönetiminin uzman düzeyinde görüşmelere katılmasını bekliyoruz, bu da bizim ilk temasımız olacak. Rusya ve ABD’nin Suriye barış süreci koalisyonunu oluşturduğunu da unutmayalım, koalisyon hala çalışmaya devam ediyor. Bu mekanizmasını canlandırabileceğimizi düşünüyorum. Özellikle de ABD’nin yeni yönetiminin terör ile gerçek ve ciddi mücadele edeceğini açıkladığına dikkatinizi çekmek istiyorum.”

Özerklik Suriye’nin sorunu

Rusya’nın en yakın gelecekte düzenlenecek Astana görüşmesinde Kürtlerin özerkliğini içeren Konfederasyon projesine destek verip vermeyeceği sorusu üzerine de Lavrov şu açıklamayı yaptı:

“Bu soruyu bana değil, Suriyelilere sormak lazım. BM’nin kararnamelerine dayanarak kendi ülkesinin kaderini sadece Suriyeliler belirleyebilir. Bunun önemli şartı, bu diyaloğa Suriye’nin tüm mezhepleri ve milletlerinin katılmasıdır. Bugüne kadar en önemli sorunlarından biri, BM’nin Suriye barış süreci görüşmelerine sadece siyasi muhalefet gruplarını davet etmesidir, onların çoğu Suriye’de yaşamayan siyasetçiler. Suriye’de sahadaki gelişmeleri etkileyen aktörlerin katılımı eksikti. Rusya ve Türkiye görüşmelere Suriye’de savaşan taraflarını davet ederek önemli büyük bir adım atmış oldu.

Astana’daki görüşmenin hedefi, ateşkes rejimini pekiştirmek ve söz konusu savaşan aktörlerin Suriye’deki siyasi sürece dahil ettirmektir. Söz konusu taraflar, sadece Aralık ayında ateşkes anlaşmasını imzalayan aktörler değil, diğerleri de katılabilir. Katılmaya hazır militanların listesi var. İşte buna, olabildiğince çok aktörlerin katılmasını sağlayan sağlam bir süreç diyebilirim.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.