Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kuzey Kore’deki ikinci adam tasfiye edildi

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un eniştesi ve rejimdeki ikinci adam olan Jung Sung-taek’in görevinden alındığı bildirildi.Güney Kore Milli İstihbarat Servisi (NIS), Kuzey Kore Milli Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi Jung Sung-taek’in görevinden...

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2013 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2013 12:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un eniştesi ve rejimdeki ikinci adam olan Jung Sung-taek’in görevinden alındığı bildirildi.

Güney Kore Milli İstihbarat Servisi (NIS), Kuzey Kore Milli Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi Jung Sung-taek’in görevinden alınma ihtimalinin yüksek olduğunu bildirdi. NIS’in meclisteki yetkili komisyona verdiği raporda, Jung’un sağ kolu olarak bilinen iki üst düzey bürokratın geçtiğimiz ayın ortasında halka açık bir şekilde infaz edildiği ifade edildi. Söz konusu raporda, son zamanlarda Kuzey Kore kanallarında hiç görüntülenmeyen Jung’un görevinden alındığı ihtimalinin yüksek olduğu bildirildi.

JUNG SUNG-TEAK KİMDİR ?

Kuzey Kore’nin genç lideri Kim Jong-un’un halası Kim Kyung-hee ile 1972 yılında evlenen Jung, ülkedeki siyasi geleneğe göre askeri kökenli olmamasına rağmen en çok yükselmiş bürokrat olarak biliniyor. Ölen lider Kim Jong-il zamanında eşi ile beraber ülkedeki güvercin kanadı temsil eden Jung, ordudan öte partinin daha çok öne çıkıp, ülkenin ekonomik olarak gelişmesini savunmuştu.

Kim Jong-il’in ölümünden sonra Jung, lider olan yeğeni Kim Jong-un ile ülkede bir dizi temizleme operasyonları düzenledi. Baba Kim döneminden kalan tüm düzey askeri isimleri tasfiye edilmesine ön ayak olan Jung, yeğeni döneminde ülkedeki ikinci adam oldu. Kuzey Kore’deki son yıllardaki ekonomik kıpırdamalar ve açılım süreçlerinde Jung’un etkisi olduğu düşünülüyor.

Uzmanlar, Jung’un görevden alınmasında ülkedeki genelkurmay başkanı pozisyonunda olan Choi Hae-ryong ile aralarındaki anlaşmazlığa bağlıyor. Choi, baba Kim döneminde Jung’un askeri kanattaki adamı olarak biliniyordu. Kim Jong-il’in ölümden sonra orduda yapılan tasfiyeden sonra Jung’un tavsiyesi ile Choi ordunun başına getirilmişti. Uzmanlar, eniştesine direk emir vermekten rahatsızlık duyabilecek genç lider Kim Jong-un, bu çekişmede Choi’nin tarafını tuttuğunu tahmin ediyor.

Güney Kore medyası, söz konusu haberden sonra Kuzey Kore’de nasıl bir değişiklik olacağını konuşuyor. Bir çok basın organı Kuzey Kore’de yakın zamanda yüksek makamlarda köklü değişiklikler olacağını ön görüyor. Öte yandan bazı muhafazakâr medya ise Kuzey Kore’de gücün tekrar şahinlerde yana kaymasında endişe ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.