Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kur'ana saygı, dağı oydurttu (Özel)

İslami değerlerin üst seviyede yaşandığı Pakistan'da Kur'an-ı Kerim'e olan saygılarından dolayı dağı oyan Pakistanlıların hikâyesi duyanları ve görenleri hem hayrete düşürüyor hem de duygulandırıyor. Zarar görmüş Kur’an-ı...

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2015 11:13
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2015 11:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kur'ana saygı, dağı oydurttu (Özel)
İslami değerlerin üst seviyede yaşandığı Pakistan'da Kur'an-ı Kerim'e olan saygılarından dolayı dağı oyan Pakistanlıların hikâyesi duyanları ve görenleri hem hayrete düşürüyor hem de duygulandırıyor. Zarar görmüş Kur’an-ı Kerim'leri itina ile korumak isteyen Pakistanlılar, Beluçistan eyaletinin başkenti Kuetta’ya 10 kilometre uzaklıktaki Cebel-i Nur-ul Kur’an adlı dağın altına onlarca tünel ve mağara oydu.

Kandil gecelerinde yılbaşı kutlamalarını gölgede bırakan ışıklandırma ve süslemelerin yapıldığı, dini aylar ve günlerin coşku içinde yaşandığı Pakistan'da Hacı Muhammed Nurullah, 1992'de kardeşi ve üç arkadaşı ile tahrif olmuş Kur’an-ı Kerim nüshalarını korumak için çözüm arayışına girer. Nüshaları toplayıp bir yerde yakmayı düşünen girişimciler bunun Kuran'a saygısızlık olacağını düşünerek vazgeçer. Beş kafadar, zarar görmüş nüshaları şehre uzak bir noktada Süleymani dağ silsilesinin uzantısı olan bir dağın altında muhafaza etmeye karar verirler. Girişimciler, az hasarlı mushafları oydukları odacıkların içerisine yerleştirdikleri camekânlarda sergilerlerken, ciddi hasar görenleri ve hadis kitaplarını da çuvallar içerisinde koridorlar boyunca istifler.

Zamanın ilerlemesiyle hem mushafların hem de oyulan tünellerin sayısı ve uzunluğu artar. Temmuz 2014 itibariyle doksan binden fazla Kuran ve hadis kitabının bulunduğu Cebel-i Nur-ul Kur’an adlı dağ, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline gelir.

Nur Dağı'nı ziyaret eden bir Pakistanlı, "Burası bizim için çok ibret verici bir yer. Burada odalara istiflenmiş Kuran-ı Kerimler, insanların ibret alması ve gezip görmesi için çok güzel bir yer. Güzel bir ortam olanağı sunuyor. Yapanlara çok teşekkür ediyoruz. Burada birçok ülkeden gelen Kuran'ı Kerimler var. Bazı Kuranlar 300 yıl 500 yıl öncesine dayanıyor. İbret verici bir ortam.'' diye konuştu.

Pakistan’ın dört bir yanından gelen kitapların bulunduğu dağda elverişli mushaflar tamir edildikten sonra mescit ve medreselere dağıtılıyor. Sergilenen nüshalar arasında antika değeri taşıyan ve hicri 1100 ilâ 1200’lü yıllarda basılmış veya elle yazılmış 300 ila 350 yıllık nüshalar da bulunuyor.

6,5 dönümlük bir alana yayılmış tünelleri ziyaret edenlerden bazıları Kur’an dolu çuvallara dileklerini yazarken kimisi de namaz kılarak dua ediyor. Odacıklar insan gücüyle açıldığını amatör müzede havalandırılma amaçlı herhangi bir teknolojik imkân henüz bulunmuyor.

Açılmasının üzerinden 22 yıl geçen müzenin dağın altı oyularak yapılan yüzden fazla odası çuvallar dolusu Kur’an-ı Kerim ile doldurulmuş durumda. Hacı Muhammed Nur ve dostlarının ardından şimdilerde altı kişilik gönüllü bir heyet, bakım masraflarını kendileri karşılamak suretiyle Cebel-i Nur’u koruyor. Ziyaretçilerden yaptığı bağışlar ve yardım sandıklarından elde edilen gelirle bu hayırlı iş devam ettirilmeye çalışılıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.