Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kültür Öyküleri Eğitim Programı medeniyetler arasında köprü kuracak

Almanya’da İslam Medeniyeti’ni öğrencilere tanıtmayı amaçlayan Kültür Öyküleri Eğitim Programı ile medeniyetler arası yakınlaşma hedefleniyor. Bahçeşehir Üniversitesi Kurucu Rektörü Enver Yücel "İslam Medeniyeti’ni öğrencilere,...

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2015 14:37
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2015 14:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kültür Öyküleri Eğitim Programı medeniyetler arasında köprü kuracak
Almanya’da İslam Medeniyeti’ni öğrencilere tanıtmayı amaçlayan Kültür Öyküleri Eğitim Programı ile medeniyetler arası yakınlaşma hedefleniyor. Bahçeşehir Üniversitesi Kurucu Rektörü Enver Yücel "İslam Medeniyeti’ni öğrencilere, öğretmenlere, velilere anlatmak istiyoruz. Bazen bazı kültürleri incitecek sözler söyleniyor. Özellikle çocuklarımızı bu incitici sözlerden korumalıyız." dedi.

Bir Türk üniversitesi ile bir Alman müzesinin kültürel eğitim alanında başlattığı ilk ortak çalışma olan Kültür Öyküleri Eğitim Programı’nın ikinci aşamasına geçildi. Şimdiye dek yapılan çalışmalar bir basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtılırken ikinci aşamada öğrenciler için online öğrenme ve oyun platformu oluşturmak amacıyla “Kültür Oyunları” başlıklı ikinci bir proje geliştirildiği bildirildi.

“Kültürler arası diyaloğun, anlayışın ve hoşgörünün geliştirilmesi açısından önemli bir adım” olarak nitelendirilen programı, Berlin’deki İslam Eserleri Müzesi ile Berlin’de bir şube açan Bahçeşehir Üniversitesi yürütüyor. Program kapsamında beşinci ve altıncı sınıfa devam eden öğrencilere bir tarihi eser ekseninde öyküler anlatılıyor. Öykülerde İslam Kültürü’ne yönelik bilgiler veriliyor ve bu bilgiler verilirken eserlerin daha önceki kültürler ve Avrupa kültürleriyle bağlantıları gözler önüne seriliyor.Türkçe ve Almanca hazırlanan öyküler, geçmiş dönemler ile öğrenciler arasında tarihten bugüne uzanan büyüleyici bir köprü kuruyor.

FİKİR 2010 YILINDA ORTAYA ÇIKTI

Proje, İslam Kültür Sanatı’nı öğrencilere tanıtmak amacıyla fikir olarak 2010 yılında ortaya çıktı. Berlin İslam Eserleri Müzesi’ni yılda yaklaşık 1 milyona yakın yetişkin ziyaret ederken, çocuk ve gençler pek ilgi göstermiyordu. Müze yönetimi bir eğitim projesi planladı ve bunun için Dresden’deki bir müzede çalışan Güven Günaltay’ı kadrosuna alarak gerekli çalışmaları başlattı. Hazırlanan ders malzemeleri 2012’de 10 okulda denendi.

Eksikler, fazlalıklar tespit edildi ve 2013 yılında ders malzemelerini internet ortamında da bulma imkanı veren www.kulturgeschichten.info adlı Türkçe ve Almanca hazırlanan bir siteyle uygulamaya geçildi. Kültür Öyküleri şu anda Almanya’daki 600 kadar okulda ek ders malzemesi olarak kullanılıyor. Proje müdürü Günaltay, “Sadece tarih, sanat ve kültürü anlatmıyoruz; tarih, sanat ve kültürün günümüzdeki yansımalarını ve faydalarını çocukların geçmiş ile bugün arasında kıyaslamalar yaparak düşünmelerini istiyoruz.” dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi Berlin Direktörü Süheyla Schröder ise “Gelecek nesillere vermek istediğimiz birlikte ve barış içinde yaşama mesajını bu projeyle en anlamlı şekilde aktarabileceğimizi düşünüyorum. İyi bir nesil yetiştirmek için elimizdeki en önemli güç, kültür ve kültürler arası diyalogdur.” dedi.

ÖYKÜLERE BİR ÖRNEK: EJDERHANIN YOLCULUĞU

Ejderha’nın Yolculuğu adlı öyküde çocuklar binlerce yıllık İpek Yolu’nu keşfe çıkıyor. Sanattaki ejderha figürü aracılığıyla öğrenciler, malların, öykülerin ve resimli motiflerin bölgeler arasında nasıl gidip geldiğini görüyor ve İpek Yolu ticaretinin ne gibi tehlikeler ve kazançlar getirdiğini öğreniyor. Ders malzemeleri bugünkü küreselleşmenin anlamı üzerinde de düşünme fırsatı sunuyor.

MEDENİYETLER BİRBİRİNDEN ÜSTÜN DEĞİL

İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Kurucu Rektörü Enver Yücel, yaptığı açıklamada "Bu proje, dünya genelinde yaşanan sorunları dikkate aldığımızda tarihsel bir anlam ve önem taşıyor. Biz İslam Medeniyeti’ni öğrencilere, öğretmenlere, velilere anlatmak istiyoruz. Bazen bazı kültürleri incitecek sözler söyleniyor. Özellikle çocuklarımızı bu incitici sözlerden korumalıyız. Bir terörist bir medeniyeti temsil edebilir mi? Hiç bir medeniyet insan öldürmeyi emretmez. O yüzden bir kişi suç işlemişse, o suçun sorumlusu o kişidir. Onun ilgili olduğu medeniyet ve kültür suçlu olamaz." ifadelerini kullandı.

Başkasının inancına, büyük bir camianın inancına saygılı olmak gerektiğine de vurgu gerektiğine de vurgu yapan Yücel, "Özgürlük hakareti içermez. Biz Kültür Öyküleri Eğitim Programı ile her medeniyete ayrı ayrı saygı duyulması gerektiğinin altını çiziyoruz. İslam Medeniyeti’ne ait ailelerin çocuklarına kendi kültür ve medeniyetlerini tanıma imkanını sunuyoruz. Bunu yapmakta aslında geç bile kaldık. Çocuklar kendi medeniyetlerini ne kadar çok öğrenip içselleştirirlerse, o kadar kendilerini daha iyi tanıyacak ve iç huzura kavuşacaklardır." dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.