Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kritik seçimde ilk oylama!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un yerine geçecek ismin belirlenmesi için BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan gizli oylamanın sonuçları belli oldu.

Haber Giriş Tarihi: 22.07.2016 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2016 13:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kritik seçimde ilk oylama!
Reuters'ın haberine göre, BM Güvenlik Konseyi üyesi 15 ülkenin oy verdiği seçimlerde, 12 aday içinde ilk sırayı Portekiz eski Başbakanı Antonio Guterres aldı. Guterres'i Slovenya eski Cumhurbaşkanı Danilo Türk izledi.

Üçüncü sırada BM'ye bağlı Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Bulgar genel direktörü İrina Bokova yer aldı.

Sırbistan eski Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic ve Makedonya eski Dışişleri Bakanı Srgjan Kerim dördüncü sırayı paylaştı.

Oylama sonuçlarına göre, BM Kalkınma Programı'nın başındaki Helen Clark altıncı sırada yer aldı. Yeni Zelanda eski Başbakanı Clark'ı Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak, Arjantin Dışişleri Bakanı Susana Malcorra ve BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin (UNFCCC) Kosta Rikalı eski Genel Sekreteri Christiana Figueres takip etti.

Moldova eski Dışişleri Bakanı Natalia Gherman 10'uncu, Sırbistan Dışişleri Bakanı İgor Luksic 11'inci, Hırvatistan eski Dışişleri Bakanı Vesna Pusic ise 12'nci sırayı aldı.

GENEL KURUL'DA OYLANACAK

BM Güvenlik Konseyi, tek bir aday üzerinde uzlaşana kadar, kapalı kapılar ardında gizli oylamalar gerçekleştirmeye devam edecek. Güvenlik Konseyi'nin tavsiye edeceği aday daha sonra BM Genel Kurulu'nun onayına sunuculacak. Yeni genel sekreter 1 Ocak 2017'de görevine başlayacak.

Oylamada, BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerden, her adaya "destekliyorum", "desteklemiyorum" ya da "fikrim yok" oylarından birini vermeleri istendi.

Reuters'ın ele geçirdiği sonuçlara göre, Guterres 12 "destekliyorum" ve 3 "fikrim yok" oyu aldı. Türk'e 11 "destekliyorum", 2 "desteklemiyorum" ve 2 "fikrim yok" oyu verildi.

Son sıradaki Pusic ise 11 "desteklemiyorum", 2 "destekliyorum" ve 2 "fikrim yok" oyu aldı.

"KADIN OLSUN" KAMPANYASI

193 BM ülkesinin dörtte birinden fazlasını oluşturan devletler, Birleşmiş Milletler genel sekreterliğine tarihte ilk kez bir kadın lider gelmesi için görüş açıklamıştı.

Genel sekreterlik için aday gösterilen 12 isimden altısı kadın. 12 adaydan sekizi ise Doğu Avrupalı. Teamüller görev sırasının bir Doğu Avrupa ülkesinde olduğuna işaret ediyor. Şu ana kadar hiçbir Doğu Avrupalı, BM Genel Sekreteri olmadı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.