Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kozlarını son kez paylaştılar

ABD'de 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçiminin iki adayı Hillary Clinton ile Donald Trump, canlı yayında son kez tartışma yapmak üzere biraraya geldi. CNN'in yaptırdığı ankete göre kazanan Clinton olurken Trump'ın seçim sonuçlarını tanımayacağı yönündeki tavrı şaşırttı.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2016 09:00
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2016 09:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kozlarını son kez paylaştılar
ABD'de 8 Kasım'da yapılacak 58. Başkanlık Seçimleri öncesi Clinton ile Trump, Las Vegas - Nevada Üniversitesinde son kez canlı yayında kozlarını paylaştı.

Daha önceki canlı yayınların aksine, bu münazarada taraflar birbirleriyle tokalaşmadan yerlerine geçti. Zaman zaman gergin anların yaşandığı ve adayların sıkça birbirlerine ağır hakaretlerde bulunduğu münazara 1,5 saat sürdü.

Adaylar canlı yayında; 27 Eylül ve 10 Ekim'in ardından bir kez daha seçmenlere seslendiler ve soruları yanıtladı.

Irak'ın Musul kentinin Sünni ağırlıklı bir kent olduğunu söyleyen Clinton, DEAŞ'ın çıkarılmasının ardından ABD askerlerinin oraya giderek hakimiyet kurmayacaklarını söyledi.

Suriye meselesinde Clinton uçuşa yasak bölgenin altını çizerek bir kez daha "ABD askeleri oraya gitmeyecek" derken, Clinton'ın e-mail sakandalı ve Trump'ın kadınlarla ilgili sözleri de münazaranın konuları arasındaydı.

'PUTİN'İN KUKLASISIN'

Münazarada, Clinton ve Trump, Rusya lideri Vladimir Putin üzerinden ciddi bir tartışma yaşadı. Clinton, Trump için “Putin’in kuklası” dedi. Trump ise Putin’in Clinton ve Obama’yı zekâsıyla her zaman alt ettiğini savundu.

CNN/ORC'nin yaptığı anlık ankete göre izleyicilerin %52'si tartışmayı Clinton'ın kazandığını düşündüğünü söyledi. Ankete katılanların %39'u ise tartışmayı Trump'ın kazandığını ifade etti.

CNN International'ın daha önceki iki tartışmada yaptığı anketlerde de Clinton kazanan taraf olarak gösterilmişti.

İkinci tartışmadan sonra yapılan ankete katılanların 57'si münazarayı Clinton'ın, yüzde 34'ü ise Trump'ın kazandığı görüşündeydi.
CNN'in ilk münazara sonundaki anketinde, tartışmanın galibinin Clinton olduğunu belirtenlerin yüzdesi 62 idi.

TRUMP'TAN CLİNTON'A: 'SEN NE KADAR İĞRENÇ BİR KADINSIN'

Tartışmada, geçen hafta medyaya düşen ve Trump'ın 2005 yılında içinde kadınlarla ilgili "müstehcen" ve "kaba" ifadelerinin yer aldığı video da gündeme geldi. Trump, bu videonun yayınlanmasının ardından Clinton kampanyasının birçok kadını kendisine iftira atması için kullandığını hatta para verdiğini iddia etti. Donald Trump'ın, konuşmasının bu bölümünde Clinton'dan bahsederken kullandığı "Sen ne kadar iğrenç bir kadınsın." ifadesi dikkati çekti.

"ABD ya 2003 martında Irak'ı işgal etmeyecekti ya da işgal ettikten sonra oradan çıkmayacaktı" diyen Trump ise, "Musul ABD'nin elindeydi ve şimdi DEAŞ'a geçti. Bu, ABD orayı terk ettiği için oldu ve şimdi de İran orada daha etkin olacak" şeklinde konuştu.

'SEÇİM SONUÇLARINI TANIMAYACAĞIM'

Tartışmanın dikkat çeken bölümlerinden biri, Trump'ın seçim sonuçlarını tanımayacağı yönündeki tavrı oldu.

Trump'ın ABD seçimlerini kabul edip etmeme konusundaki tavrı 'bir ilk' olarak yorumlandı. Bu tavır, seçim sonuçlarıyla ilgili mahkeme süreci yaşanma ihtimalini akıllara getirdi.

Clinton ise Trump’ın bu açıklamasını “korkunç” olarak nitelendirdi. New York Times gazetesi, Trump’ın çok konuşulacak bu beyanını “Amerikan demokrasisine şüphe düşürecek açıklama” şeklinde yorumladı. Amerikan haber ajansı Associated Press ise konuya ilişkin haberinde, “Amerikan demokrasisinin temel direğini alaşağı etmekle tehdit eden Donald Trump, Hillary Clinton’a kaybetmesi halinde, gelecek ay yapılacak seçimleri kabul edip etmeyeceğini açıklamayı reddetti.” ifadelerini kullandı.

'İRAN SİZE TEŞEKKÜR EDECEK'

Dış politika tartışması esnasında, Clinton ile Trump'a Musul operasyonu hakkında sorular yöneltildi. Obama'nın Irak politikasını sert bir dille eleştiren Trump, "Irak'ı İran'a teslim ettiniz. İran uzun zamandan beri bunu istiyordu. Size yakında teşekkür mektubu yollayacak." değerlendirmesinde bulundu. Trump'ın, Obama dönemine yönelik "Obama rejimi" nitelemesi de dikkat çeken ifadelerinden biriydi. Tartışmada ayrıca, başkanlık seçimleri tartışmalarında sıkça gündeme gelen ülke sınırlarının güvenliği konusuna değinildi.

Meksika sınırına duvar öreceğini söyleyen Trump, ABD'nin güney sınırlarından yapılan yasa dışı girişlerin ülke güvenliği için büyük bir tehdit olduğunu öne sürerek, "Meksika sınırlarında güvenliği artırmalıyız. Buradan gelen tehlike, Amerikalı ailelerin hayatlarını tehdit ediyor." ifadelerini kullandı. Hillary Clinton da sınırlardaki güvenliğin artırılması fikrine katıldığını belirterek, çocukları Amerikalı ancak kendileri göçmen olan aileleri çocuklarından ayırmak istemediğini ve onların ABD'de kalması için elinden geleni yapacağını kaydetti. Clinton, "Trump gibi insanlar göçmenlerden şikayet ederler fakat kendi inşaatlarında, binalarında ise onları sömürürler. Bununla yetinmeyip onları ülkeden kovmakla tehdit ederler." diyerek rakibini eleştirdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.