Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kosovalı Sırplar’dan Eulex Misyonu’na Protesto

Avrupa Birliği’nin Kosova’daki Hukuk Misyonu Eulex, bir grup Kosovalı Sırp tarafından protesto edildi.Kosova’da yaşayan bir grup Sırp, AB’nin Kosova’daki Hukuk Misyonu Eulex’i protesto etti. Kosovalı Sırp lider Oliver İvanoviç’ e destek...

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2015 15:59
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2015 15:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Avrupa Birliği’nin Kosova’daki Hukuk Misyonu Eulex, bir grup Kosovalı Sırp tarafından protesto edildi.
Kosova’da yaşayan bir grup Sırp, AB’nin Kosova’daki Hukuk Misyonu Eulex’i protesto etti. Kosovalı Sırp lider Oliver İvanoviç’ e destek protestosu, Sırpların çoğunlukta olduğu Kuzey Mitroviça’da düzenlendi. Yüzlerce kişinin katıldığı protestoda İvanoviç’in serbest bırakılması talep edildi. Priştine’de Eulex Misyonu’nun merkez binası önünde toplanan Sırplar, Kosovalı Sırp lider Oliver İvanoviç’e haksız yere dava açması ve duruşma sürecinin uzun sürmesi nedeniyle Eulex’e ağır eleştiriler yöneltti. Eulex binasını çevreleyen demir parmaklıklara “Siyasi Tutuklu”, ”Adalet Evet, Davayı Siyasileştirmeye Hayır” yazılı pankartlar asan protestocu Sırplar, liderleri İvanoviç’in tutuksuz yargılanmasını talep etti. Kosova polisi tarafından sıkı güvenlik tedbirlerinin alındığı protesto gösterisinde Sırplar, Kosova’nın kuzeyinde siyasi parti kuran Oliver İvanoviç’e destek verdi.
SDP Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kuzey Mitroviça Belediye Meclis Başkanı Ksenija Bozoviç, protesto gösterisinde yaptığı açıklamada, İvanoviç’in Eulex tarafından derhal serbest bırakılması ya da tutuksuz yargılanması yönünde karar almasını talep etti. Sırpların büyük destek gösterdiği İvanoviç’in savaş suçları işlemediğini, Eulex’in Kosova’da adalet dağıtacak yerde adaletsizlik örneğini teşkil ettiğini ve asıl görevinden uzaklaştığını kaydeden Bozovıç, “Bu sefer barışçıl protesto düzenledik. Gelecek sefer, protestolarımızın hangi şekilde seyredeceğini her kes görecek“ dedi.
Branimir İvanoviç de duruşmalarda 47 tanığın dinlediğini ve hiç birinin Oliver İvanoviç’i suçlamadığını belirterek, davanın siyasi boyut kazandığını söyledi. Gazeteci yazar Zivoyin Rakocevic, Oliver İvanoviç davası ile Kosova’da kurulacak Savaş Suçları Özel Mahkemesi arasında denge sağlanmaya çalışıldığını, Arnavutların bu mahkemeye gösterileceği tepkiye, İvanoviç davası ile yanıt verilmesinin istendiğini vurguladı.
Mahkeme, Kosova’da 1999 -2000 yıllarında Arnavutlara karşı savaş suçu işlediği gerekçesiyle Eulex tarafından tutuklanan ve 1 buçuk yıldan bu yana duruşması devam eden Oliver İvanoviç’e karşı tutukluluk süresini bu yılın Ekim ayına kadar uzatmıştı. Mahkeme kararını eleştiren Sırp protestocular, Oliver İvanoviç’in 3 günden beri açlık grevinde bulunduğunu ve sağlık durumunun kötüleştiğini açıkladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.