Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kosova’da Yeni Cumhurbaşkanı Görevi Devraldı

Kosova 4. Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, başbakanlık ile meclis binalarının yer aldığı “İskender Bey” meydanında TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın da katıldığı ve ilk kez açık alanda yapılan törenle görevini 5’inci Cumhurbaşkanı...

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2016 16:56
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2016 16:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kosova 4. Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, başbakanlık ile meclis binalarının yer aldığı “İskender Bey” meydanında TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın da katıldığı ve ilk kez açık alanda yapılan törenle görevini 5’inci Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi’ye devretti. İlk kez açık alanda yapılan törene katılan bazı konuklar atılan göz yaşartıcı gazdan etkilendi.
Kosova 4. Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, Cumhurbaşkanlığı görevini Hashim Thaçi’ye devretti. İlk kez açık alanda gerçekleştirilen törenin adresi başbakanlık ile meclis binalarının yer aldığı “İskender Bey” meydanı oldu. Tören yerli ve yabancı olmak üzere binden fazla davetli katıldı. 50 ülkeden gelen davetliler arasında TBMM Başkanı İsmail Kahraman da yer aldı. Kahraman, Kosova Meclisi Türk milletvekilleri, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi ve beraberindeki heyet ile törende yerini aldı.
Tören, halef ve selef cumhurbaşkanlarının tören alanındaki şeref kıtasını selamlamasıyla başladı. Milli marşın çalınmasının ardından Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi Anayasa’yı Atifete Jahjaga’dan teslim aldı. Jahjaga, Anayasa’yı teslim ederken, “Ülkenin Anayasa’sını tüm vatandaşların hukuk karşısında özgür ve eşit olması ilkesi kapsamında korumanız temennisiyle” ifadelerini kullandı.
Devir teslim töreni ardından konuklara seslenen Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi konuşmasına, “Hayalimizi gerçeğe dönüştüren kahramanların Cumhurbaşkanıyım. Yani tüm Kosovalıların Cumhurbaşkanıyım” sözleriyle başladı. Cumhurbaşkanı Thaçi, konuklara ülkelerinin Kosova’ya sunmuş olduğu destek nedeniyle teşekkür ederek, özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenlerin unutulmaması gerektiğini ifade etti. “Bugün ülke ve halk olarak beraberlik örneği göstermekteyiz. Sizlerin desteği ve fedakarlığıyla bugün tüm dünyaya demokratik bir ülke olduğumuzu gösterdik” diyen Cumhurbaşkanı Thaçi, hedefler doğrultusunda durmadan çalışmaya devam edeceklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı, ulusal kimliğin güçlenmesi yönünde dört önemli konuya odaklanacağını belirterek, “Anayasa’nın koruyucusu olarak tarafsız olacağım. Son zamanlarda radikalizm önemli bir sorun. Kosova terörle mücadele zincirinin güçlü bir halkası olacaktır. Dünyada özgürlüğü tehdit eden, müttefiklerimize saldıranlara müsamaha göstermeyeceğiz. Bir diğer önemli konu olan ekonomik kalkınma için de çalışmalarımız sürecektir. Tüm halkımız için refahı sağlamamız gerekiyor” dedi. Tören Cumhurbaşkanı Thaçi’nin tebrikleri kabul etmesiyle son buldu.
Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı devir teslim töreni nedeniyle Kosova Polisi güvenlik önlemlerini arttırmasına rağmen tören alanına 3 adet göz yaşartıcı gaz atıldı. Tören alanını bir anda duman kapladı. Güvenlik görevlileri gaz kapsüllerini tören alanından uzaklaştırmaya çalıştı. Gazdan çok sayıda konuk etkilendi. Göz yaşartıcı gazın muhalefet sempatizanları tarafından öğrenildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.