Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kongre üyelerinden Kerry’e Türkiye’ye baskı çağrısı

ABD Kongresi üyeleri, medyaya yapılan darbeye karşı ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’e mektup yazarak endişelerini dile getirdi. Kongre üyeleri, Bakan Kerry’nin Türk mevkidaşı ile görüşerek Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğü...

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2014 11:53
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2014 11:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ABD Kongresi üyeleri, medyaya yapılan darbeye karşı ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’e mektup yazarak endişelerini dile getirdi. Kongre üyeleri, Bakan Kerry’nin Türk mevkidaşı ile görüşerek Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğü konusunda uyarılmasını istedi.

Federal milletvekilleri, ABD’nin Avrupa Birliği ile ortak çalışarak, Türkiye’deki basın özgürlüğünün garanti altına alınması gerektiği çağrısında bulundu. Üyeler, mektuplarında ABD’nin Türk hükümeti tarafından yapılan 'bu korkunç eylemi görmemezikten gelemeyeceğini' vurguladı.

Kongre üyesi Michale M. Honda, Bakan Kerry’e hitaben yazdığı mektubunda "Türkiye’ye özgürlüğe darbe, sansür, bağımsız kamu söylemi konularında baskı oluşturulması" gerektiğini ifade etti. California Federal Milletvekili Honda, Erdoğan hükümetini Pazar günü 27 gazeteci ve üst düzey yöneticiyi tutuklatıp medyanın özgür sesini kestiğini belirterek "Hükümet Türkiyen’nin sağlıklı ve canlı demokrasisinden geri adım attı. Türkiye medyanın özgür sesini keserek daha otoriter bir rejime doğru yöneldi." dedi. Erdoğan’ın son tutuklamalarla, hükümete muhalif olanlar ve kamu söylemini susturmaya yönelik bir hedefi olduğuna dikkat çeken Honda, hükümetin seçimlerden önce oto sansür, işten çıkarmalar ve internet kısıtlamalarını hayata geçirdiğini söyledi.

Türkiye’nin ABD ile uzun yıllar 'arkadaş' olduğunu kaydeden Honda, "Türkiye NATO’nun önemli bir müttefikidir. Ancak, muhalif ve artan hoşgörüsüzlük, her iki ülkenin ulusal çıkarlarını risk altına alıyor. Daha az demokrasi Türkiye’yi radikalleştirir ve Türkiye’nin bölgede istikrarlı bir ortak güvenirliğini azaltır." ifadelerine yer verdi.

AB’nin gazeteci tutuklamalarını kamuoyu önünde kınadığını hatırlatan federal milletvekili mektubuna şu şekilde devam etti:

"AB yetkilileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eylemlerini Avrupa değerleri ile bağdaşmadığını ifade ederek Türkiyenin hukuk ve temel haklar üstünlüğüne saygı duyulması gerektiğini belirtti. Sayın Bakan (Kerry), Erdoğan hükümetine özgürlük, demokrasi konusunda baskıyı artırmak için Avrupalı ortaklarımızla birlikte çalışmanızı talep ediyorum. Stratejik ortaklık ve yakın bir ilişkiye sahip olduğumuz Türkiye halkı için daha fazla özgürlük ve fırsat sağlamaya yardımcı olmalıyız."

Bir başka Kongre üyesi New York Federal Milletvekili Steve Israel, Türk hükümetini eleştiren gazetecilerin hedef alınarak tutuklandığını hatılatarak "Bu olay hükümetin tahammülsüzlük, muhaliflere baskı, ifade özgürlüğünün kısıtlanması ve hukuk kurallarına baskı sağlayacak yola girdiğini gösteriyor." dedi.

Freedom House’ın 2014 Türkiye raporuna atıfta bulunan Federal Milletvekili Israel, Türkiye’nin 'basın özgür değildir' katagorisinde olduğunu kaydetti. Mektubunda Türk hükümetinin 2 yıl önce Gezi Parkı protestolarında eylemcilere sert müdahalede bulunduğu ve Youtube, Twitter gibi sosyal medya araçlarının yasaklandığını hatırlatan Israel, Bakan Kerry'e "ABD, Türk hükümeti tarafından atılan bu korkunç eylemlerini görmemezlikten gelemez. Bu durum demokrasiyi tehdit ediyor. Son gelişmeler ışığında Türk meslektaşınıza Türkiye’de demokrasinin ve hukuk kurallarını erozyona uğradığını ifade etmenizi teşvik ediyorum." ifadelerini kullandı.

Bir başka Kongre üyesi Al Green, Bakan Kerry’e hitaben yazdığı mektubunda, Türk hükümetinden, medya özgürlüğünü çiğnenemesi hususunda garanti alınmasının önemine dikkat çekti. Texas Federal Milletvekili Green, Türkiye anayasası için önemli olan yargı bağımsızlığına vurgu yaptı.

Diğer bir Kongre üyesi Henry Cuellar da, hükümetin özgür basına yaptığı saldırılardan endişelendiğini belirterek "Gezi Parkı’na polisin sert müdahale etmesi ve hükümeti eleştiren gazetecilerin tutuklanmasını endişeyle karşılıyorum. Bu tarz eylemler barışcıl eleştirilerin ve demokrasinin erozyona uğramasına neden oluyor." dedi. Texas Federal Milletvekili Cuellar mektubunda, "Basın özgürlüğü sağlıklı bir demokrasi için önemli bir destektir. Dışişleri bakanlığı, Türk yetkililerin attığı adımların demokrasinin önemli değerleri olduğunu ve demokrasinin olmazsa olmazlarını askıya almaması gerektiğini teşvik etmesi lazım." şeklinde çağrıda bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.