Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kongre raporu: Türk liderler Kobani konusunda isteksiz davrandı

ABD Kongresi’ne Türkiye hakkında sunulan bir raporda hükümetin PYD ve YPG’ye yardım konusunda isteksiz hareket ettiği öne sürüldü.ABD Kongre Araştırma Servisi Türkiye Uzmanı Jim Zanotti tarafından kalema alınan rapor “IŞİD’e karşı...

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2014 19:03
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2014 19:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ABD Kongresi’ne Türkiye hakkında sunulan bir raporda hükümetin PYD ve YPG’ye yardım konusunda isteksiz hareket ettiği öne sürüldü.

ABD Kongre Araştırma Servisi Türkiye Uzmanı Jim Zanotti tarafından kalema alınan rapor “IŞİD’e karşı Türk-Amerikan İşbirliği: Benzersiz Dinamik Mi?” başlığını taşıyor. 3 sayfalık kısa raporda Türkiye’nin IŞİD’e karşı atılan adımlarda isteksiz davranmasının nedeni masaya yatırılıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Kobani'nin düşmemesi için ne gerekiyorsa yapılacağı yönündeki açıklamalarına rağmen Türk liderlerin Kobani'ye asker ve silah yardımı konusunda isteksiz davrandığına dikkat çekiliyor. Türkiye’nin çekincelerine değinilen raporda, “Türk hükümeti belki de Suriye’de Sünni bir örgüt olan IŞİD’e karşı mücadelenin Alevi egemenliğine ve İran dostu Esed Rejiminin yararına olacağını düşünen Sünni Türklerden gelecek olumsuz tepkiden çekiniyor.” ifadesine yer veriliyor.

Raporda Türkiye’nin çekincelerinden birinin de PYD’ye olası bir yardımın PKK’yı güçlendirebileceği yönündeki çekinceler olduğu dile getiriliyor. Suriye sınırında konuşlanan Türk askerlerinin meşru müdafaa söz konusu olması durumunda dahi Türkiye’nin tek başına yer alacağı askeri bir müdahaleden çekineceğinin ifade edildiği raporda, “Büyük olasılıkla muhtemel gizli hücreler dahil IŞİD’in misillemesinden çekiniyorlar.” deniliyor.

Türkiye’nin 20 Ekim’de Peşmergelerin geçişine izin vereceğini duyurduğunun belirtildiği raporda, Peşmergelerin PYD ile nasıl bir işbirliği içinde olacağının henüz bilinmediğine dikkat çekiliyor.

Raporda son olarak, Türkiye’nin tampon bölgeye yönelik talepleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin koalisyonda daha etkili bir biçimde yer alması için tampon bölgenin kurulması şartına değiniliyor. ABD’nin ise tampon bölge meselesini askeri bir seçenek olarak masaya yatırmadığı ifade ediliyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.