Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: "Rumların toptancı yaklaşımlarını bir yana bırakmalarını temenni ediyoruz"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, "Rumların toptancı yaklaşımlarını bir yana bırakmalarını temenni ediyoruz. Gerçekçilik ve makuliyet sınırları içerisine...

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2016 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2016 16:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, "Rumların toptancı yaklaşımlarını bir yana bırakmalarını temenni ediyoruz. Gerçekçilik ve makuliyet sınırları içerisine onların da gelmesini istiyoruz. ‘Sıfır asker sıfır garanti hiçbir şey kabul etmeyiz’ anlayışıyla bir çözüme gidilmeyeceğini onların da kavramasını istiyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) Akademik Yıl Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, Kıbrıs konusuna değindi ve önümüzdeki hafta İsviçre’de gerçekleştirilecek müzakerelerden beklentilerini paylaştı. Akıncı, İsviçre’de Kıbrıs müzakereleri kapsamında önemli bir hafta geçireceklerini belirterek, hedefin; Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu federal bir yapıyı, iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı bir yapıyı, iki tarafın da ‘evet’ diyebileceği bir yapıyı sonuçlandırabilmek olduğunu vurguladı. İsviçre’nin kendi gözünde bir son olmadığını ama sona giden bir önceki merhale olduğunu belirten Akıncı, "Eğer başarıdan ve çözümden söz edebileceksek, eğer bir sonuca varamadan orada ayrılacaksak artık Kıbrıs sorununda da 2017 ile birlikte herkesin şapkasını önüne koyup düşünme zamanı gelmiş olacaktır. Çünkü 50 yıldır konuşulan bu mesele artık 50 yıl daha konuşulacak bir noktada değildir. Bunu BM dahil herkes bu şekilde idrak etmektedir artık" diye konuştu.
"10 yıl sonra artık federal bir çözüm imkansız hale gelecek"
Akıncı, müzakerelerin kendi nesillerinin son denemesi olduğuna inandığını belirterek, "Belki de federal çözüm arayışlarının da son denemesi haline gelebilir çünkü eğer bu olanak da yitirilirse eğer yine bir çıkmazla karşılaşılırsa bizden sonraki kuşakların artık başka yollar deneyeceğini öngörebiliyoruz. Çünkü bu kadar yıllık ayrılık zaten çok zor hale getirdi bir çözümü, 12 yıl önceki noktadan daha zor bir durumdayız bu bir gerçekliktir ama bir 10 yıl sonra artık nerdeyse federal bir çözüm imkansız bir hale gelecektir" ifadelerini kullandı.
Dolayısıyla bu fırsatı akıl yolunda değerlendirmek istediklerini, çünkü Kıbrıs sorununun çözümünün hem Kıbrıs Türklerine, hem Rumlarına, hem bölgeye, hem Türkiye Yunanistan ilişkilerine, hem de Türkiye AB ilişkilerine yeni ufuklar açabileceğini, yararlarını gördüklerini belirten Akıncı, "Eşitliğimiz, özgürlüğümüz, güvenliğimiz. Güvenliği içermeyen bir çözümün çözüm olmayacağını hepimiz biliyoruz. İnsan gerek bireysel anlamda gerek toplumsal anlamda güvenlik gereksinimlerini mutlaka karşılamak durumundadır, herhangi bir alternatifle, bunun başka bir yolu yok" diye konuştu.
"Toptancı yaklaşımları bir yana bırakmalarını temenni ediyoruz"
Akıncı şöyle devam etti: "O nedenle Rumların toptancı yaklaşımlarını bir yana bırakmalarını temenni ediyoruz. Gerçekçilik ve makuliyet sınırları içerisine onların da gelmesini istiyoruz. ‘Sıfır asker sıfır garanti hiçbir şey kabul etmeyiz’ anlayışıyla bir çözüme gidilmeyeceğini onların da kavramasını istiyoruz. Makul, gerçekçi, çözümcü olacağız ama bunların bir sınırı vardır. O sınırı aştığınız zaman o çözüm olmaktan çıkar ve herhangi bir yere varmak mümkün olmaz. Temenni ederiz ki Rum yöneticileri bu açık fikirlerle oraya gelebilsinler ve toptancı, kestirmeci yaklaşımlarla değil bizleri dinlediklerinde kaygılarımızı gerçek manada anlayacak bir yaklaşım sergilesinler. Biz o duyarlılık, makuliyet ve gerçekçilik içinde gidiyoruz, bizim de isteyebileceklerimizin bir sınırı olduğunun biz de farkındayız. Ancak onlar da empati yapabilmeli, bizim kaygılarımızı anlayabilmeli. Eğer birbirimizin kaygılarını anlar ve bu adada eşit özgür ve güvenlik içinde toplumlar olarak eşit iki kurucu devlet olarak federal yönetimde de etkin bir paylaşımla geleceğe yol alabilirsek bu herkesin yararına olacak olan bir senaryo olacak. Biz bunu gerçekleştirmek için gidiyoruz, temenni ederiz bu karşılığı orada onlardan da görebilelim."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.