Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımına karşı

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Mersin’de yapımına karar verilen Akkuyu Nükleer Santrali'ne karşı olduğunu bildirdi. Akkuyu’nun bölge ve insanlık için ciddi risk teşkil ettiğini savunan Akıncı, geçmişte yaşananlardan ders çıkartılması...

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2015 14:39
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2015 14:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Mersin’de yapımına karar verilen Akkuyu Nükleer Santrali'ne karşı olduğunu bildirdi. Akkuyu’nun bölge ve insanlık için ciddi risk teşkil ettiğini savunan Akıncı, geçmişte yaşananlardan ders çıkartılması gerektiğini belirtti. Akıncı, nükleer yerine rüzgâr, güneş enerjisi gibi çevreye uygun enerji politikalarının geliştirilebileceğini söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) düzenlenen I. Çevre Çalıştayı’na katılan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan Akkuyu Nükleer Santrali’ne yönelik eleştiriler geldi. Mersin yakınlarında inşası düşünülen Türkiye’nin ilk nükleer santralinin dört yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Kıbrıs’ta düzenlenen Çevre Çalıştayı’nda Akkuyu Nükleer Santrali’ne yönelik kaygılarını dile getiren KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, çevre konusunun küresel bir konu olduğunu ifade ederek, ülkelerin atacağı her adımda bu gerçeği ön planda tutmaları gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs Postası gazetesinin haberine göre, Ukrayna ile Japonya’da yaşanan nükleer felaketlere dikkat çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, deprem bölgesinde bulunan Mersin’de nükleer santrali inşası başlanması bölge ve insanlık için ciddi bir tehdit yaratabileceğine dikkat çekti. Akıncı, geçmişte yaşananlardan ders çıkartılması gerektiğini belirterek, nükleer yerine rüzgâr, güneş enerjisi gibi çevreyle uygun enerji politikalarının geliştirilebileceğini söyledi.

Ülkede yaşanan çevre sorunlarına da değinen Akıncı, ülkede tarih, doğa ve çevreyi koruma konusunda farkındalık geliştirmenin, aile ocağından başlayarak yaşam boyu sürecek eğitimle mümkün olabileceğini kaydetti. Ülkede sürdürülebilir bir çevre ve bilinç yaratmak için ödül ve cezanın önem taşıyabileceğini ifade eden Akıncı, yasa ve tüzüklerin uygulanma ve denetlenmesi gerekliliğine vurgu yaptı. Taş ocağı konusunda aynalama sistemi yerine teraslama yöntemi uygulanması gerektiğini belirten Akıncı, ülke şartlarıyla iklimine daha uygun yeni inşaat sistemleri geliştirilmesinin de ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Ülkede sürdürülebilir bir çevre politikası hayata geçirilmesinin elzem olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, geçmişte yaşanan hatalardan her zaman ders çıkarılması gerektiği konusun altını çizdi. Ülkede öncelikle fiziki planın ardından şehir ölçekli imar planları ve bölgesel çevre planlarının hayata geçirilmesi gerektiğini de söyleyen Akıncı, ülkede yıllarca bunun tersi uygulama yapıldığını kaydetti.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.