Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırgızistan ve Özbekistan 371 kilometrelik sınır üzerinde anlaşamıyor

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1991’de bağımsızlıklarını ilan eden Kırgızistan ve komşusu Özbekistan, aralarındaki sınır meselesi konusunda anlaşamıyor. İki ülkenin üzerinde anlaşmazlık yaşadığı sınırın yaklaşık...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2013 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 14:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1991’de bağımsızlıklarını ilan eden Kırgızistan ve komşusu Özbekistan, aralarındaki sınır meselesi konusunda anlaşamıyor. İki ülkenin üzerinde anlaşmazlık yaşadığı sınırın yaklaşık 371 kilometre olduğu bildirildi.

Sınır işleri uzmanı Kırgızistanlı Beknazar Abduraimov, iki ülkenin üzerinde bir türlü anlaşamadığı sınır uzunluğunun 371 kilometre 44 metre olduğunu söyledi.

Kırgız-Özbek sınırının toplam uzunluğunun bin 378 kilometre olduğunu hatırlatan Abdurraimov, tarafların üzerinde anlaştığı sınır uzunluğunun ise 1007 kilometre olduğunu aktardı. Sınır hattında toplamda tartışmalı 58 nokta bulunuyor.

İki ülke arasında uzun süredir aralıklarla yapılan görüşmelere rağmen sınırdaki tartışmalı noktalara bir çözüm bulunamıyor. İki ülke sınırın kesiştiği Fergana Vadisi’nde sınırların aşırı derece içi içe olması hem tarafları sık sık karşı karşıya getirmekte ve hem de ölüm ve yaralanmalarla neticelenen gerginliklere neden olmakta. Bölgede birçok noktada sınırın hala belirlenememiş olması özellikle sınıra yakın yerlerde yaşayanları zor durumda bırakmakta.

En son geçtiğimiz eylül ayında iki ülkenin sınırda bölgesinde üzerinde hak iddia ettiği ve Kırgızistan’a ait ve radyo vericilerinin yerleştirildiği ‘Unkur Too’ isimli tepeye karşılıklı asker çıkarması tarafları bir anda sıcak bir çatışmanın eşiğine getirmişti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.