Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kıbrıs Rum Makamlarından 42 Yıl Sonra 1974 Barış Harekatı Açıklaması

Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında 22 Temmuz 1974’te Yunanistan’dan havalanan ve iletişimsizlik nedeniyle Türk uçağı sanılarak Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) tarafından vurularak düşürülen Noratlas tipi nakliye uçağı içerisindeki...

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2016 15:05
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2016 15:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında 22 Temmuz 1974’te Yunanistan’dan havalanan ve iletişimsizlik nedeniyle Türk uçağı sanılarak Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) tarafından vurularak düşürülen Noratlas tipi nakliye uçağı içerisindeki komandoların kalıntılarıyla ilgili büyük hataların yapıldığı belirtildi.
Kıbrıs Rum Kesimi’nde yayınlanan Fileleftheros gazetesi, haberi “Noratlas Kalıntıları Yunanistan’a. Kıbrıs’ta Arıyorlardı Ancak 1980’de Oraya Götürüldü. İnanılmaz Hata Tüm Süreçteki Baştan Saçmalıkları Ortaya Çıkarıyor” başlıklarıyla vererek, “Kemikler Lakatamya askeri mezarlığından çıkarıldı, Yunanistan’a götürüldü, dualar okunuyordu, tekrar mezardan çıkarıldı, Kıbrıs’a geri getirildi ve birkaç gün önce kimlik tespitlerinin yapılmasıyla 1974 Temmuz’unda Türk zannedilerek Milli Muhafız Ordusu topçuları tarafından düşürülen Noratlas uçağı içindekilere ait olduğu tespit edildi” ifadelerini kullandı.
Kalıntıların Lakatamya mezarlığındaki diğer kişilere ait kalıntılarla birlikte çıkarılıp Yunanistan’a yollandığını, ancak daha sonradan ailelere “körlemesine” verildiğinin görüldüğünün aktaran gazete, ailelerin yıllarca kalıntıların kendi çocuklarına ait olduğunu düşündüğünü belirtti. Trajik hatanın kimlik tespitleri yapılmaya başlandığında fark edildiğini aktaran gazete, zamanında Yunan askeri yakını olan 6-7 ailenin “basit bir mantığa dayanarak” kalıntıları almayı reddettiğini de anımsattı.
Yakın zamanda kayıp ailelerine verilen ancak kendi yakınlarına ait olmayan iki kişiye ait başka kalıntıların daha Güney Kıbrıs’a yollandığını belirten gazete, yanlış kemik kalıntılarının verilmesine dair ilk soruların 2000 yılı sonlarında Rum Yönetimi kazılara başlama kararı aldığında sorulmaya başlandığını kaydetti. Gazete o zaman Yunanistan’a belirli kişilere ait olduğu düşünülen kalıntıların yollandığını ancak daha sonra Yunanistan’a yollandığı düşünülen bu kişilerin kimlik tespitlerinin Güney Kıbrıs’ta bulunun kemikler üzerinde yapıldığını anlattı. Yunanistan’a 30 aileye kalıntı yollandığını belirten gazete, 21 ailenin Rum ve Yunan hükümetlerinin çağrısına uyarak kendilerine verilen kalıntıları, kimlik tespitleri için Güney Kıbrıs’a gönderdiğini, diğer ailelerinse bunu yapmayı reddettiğini belirtti. Gazete, bu ailelerin de şimdi aşamalı olarak kalıntıları teslim etmeye başladığını kaydetti. Genetik Enstitüsü’nün, beş durumda yanlış kimlik tespiti yaptığını kabul ettiğini de yazan gazete, ancak rakamın daha yüksek olduğunun düşünüldüğünü belirtti. Gazete, haberinde Rum yetkililerin kimlik tespitlerinde yaptıkları hatalarla ilgili başka örnekler de verdi ve bunlardan birinin bir polisin ailesine yanlış kalıntıların verilmesi olduğunu yazdı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.