Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kıbrıs Rum Kesimi’nde Haftaya Genel Seçim Yapılacak

Güney Kıbrıs’ta, 22 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek olan genel seçimler öncesinde yapılan anketlerde seçmenlerin yüzde 25’inin partilerini değiştirdiği sonucu çıkarken, seçimlerin maliyetinin 5.8 milyon Euro olduğu açıklandı.Kıbrıs...

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2016 12:41
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2016 12:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Güney Kıbrıs’ta, 22 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek olan genel seçimler öncesinde yapılan anketlerde seçmenlerin yüzde 25’inin partilerini değiştirdiği sonucu çıkarken, seçimlerin maliyetinin 5.8 milyon Euro olduğu açıklandı.
Kıbrıs Rum Kesimi’nde haftalık olarak yayımlanan etkin gazetelerden Kathimerini, seçimlerde belirleyici olacak en önemli meselelerden birinin seçmenlerin sandığa gitmemesiyle, bunun her partiyi etkileme derecesi olacağını yazdı. Yapılan anketlere göre seçmenlerin sandığa gitmeme niyetinin yüzde 20’lerde olduğunu aktaran gazete, anketlerde yer almayı reddedenlerin de olduğuna işaret ederek, sandığa gitmeme oranının 2011 yılındaki yüzde 21.3’ü aşarak yüzde 30’lara yaklaşabileceği ya da bunu aşabileceğini belirtti.
Seçimlerdeki ikinci önemli meselenin seçmenlerin yeni siyasi çatılar altına girmesi olduğunu kaydeden gazete, yeni parti alanlarına geçiş yapacak olan seçmenlerin oranının yüzde 25’lerde olduğunu aktarırken, önceki seçimlerde bu oranın yüzde 15’lerde olduğunu anımsattı. İki büyük partinin, seçmenlerin parti değiştirmesinden etkilendiğini belirten gazete, Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) seçmenlerinin yüzde 16’sının, Emekçi Halkın yükselen Partisi (AKEL) seçmenlerinin de yüzde 17’sinin başka partilere kaydığını savundu. Seçmenlerin parti değiştirmesinden en karlı çıkanların, küçük partilerden Dayanışma Hareketi, Vatandaşlar İttifakı ve Çevreciler olduğunu belirten gazete, öte yandan DİSİ ile AKEL seçim kurmaylıklarının, kritik olan bu son haftada kaybettikleri seçmenleri partilerine geri getirmek için mekanizmalarını harekete geçireceğine kesin gözüyle bakıldığını yazdı. Seçimlerin görünmeyen bir yanının da, ekonomik krizin ağırlığını ödeyen işsizlerin eğilimleri olduğuna dikkat çeken gazete, işsizlerin yüzde 26’sının ilk seçeneğinin sandığa gitmeme olduğunu kaydetti.
İşsizlerin, iki büyük parti ile Demokratik Parti (DİKO) ve Birleşik Demokratlar Hareketi’ni (EDEK) tercih etmeyerek büyük oranda Vatandaşlar İttifakı, Dayanışma Hareketi ve ELAM’ı seçtiğini aktaran gazete, ekonomik krizin sorumluları olarak görülen geleneksel partileri cezalandırma eğiliminin gözlemlendiğine işaret etti.
DİSİ ÖNDE GİDİYOR
Gazete haberinde gerçekleştirilen ankete göre DİSİ’nin yüzde 24,3 ile seçimlerin galibi olarak görüldüğünü de belirtti. AKEL’in oylarının, bir önceki aya göre yüzde 4,4 artışla yüzde 19,7 olduğunu aktaran gazete, bu partiyi, yüzde 10,6 ile DİKO, yüzde 4,5 ile Dayanışma Hareketi, yüzde 4,4 ile EDEK ve Vatandaşlar İttifakı, yüzde 3,9 ile Çevreciler ve yüzde 2,6 ile ELAM’ın (Ulusal Halk Cephesi) takip ettiğini aktardı.
MALİYET 5.8 MİLYON EURO
Güney Kıbrıs’ta önümüzdeki pazar günü yapılacak milletvekilliği seçimlerinde, devletin harcayacağı paranın 5.8 milyon Euro olmasının beklendiği belirtildi. Kıbrıs Rum Kesimi’nin en çok satan gazetesi konumunda olan Fileleftheros gazetesinin haftalık ekonomi eki, Rum yönetiminin seçim süreci için harcamalarının 3.3 milyon Euro; partilere verilen miktarın ise 2.5 milyon Euro olduğunu yazdı. Gazete haberinde ayrıca bu yıl ilk kez partilerin ve adayların seçim harcamalarının yasal prosedür gereği kontrol edileceğine de dikkati çekti.
Öte yandan Alithia gazetesi, her adayın 30 bin Euro’ya kadar para harcama hakkının bulunduğunu yazdı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.