Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kıbrıs Rum Basını: “Erdoğan-Çipras görüşmesine doğru”

Kıbrıs Rum Basını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras arasında yakın bir zamanda güvenlik ve garantiler konusunda bir görüşme yapılmasının beklendiği öne sürdü.Kıbrıs Rum Kesiminin en çok satan...

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2016 12:56
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2016 12:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kıbrıs Rum Basını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras arasında yakın bir zamanda güvenlik ve garantiler konusunda bir görüşme yapılmasının beklendiği öne sürdü.
Kıbrıs Rum Kesiminin en çok satan konumunda olan Fileleftheros gazetesi “Erdoğan-Çipras görüşmesine doğru” başlığıyla yayımladığı haberinde, Atina’dan “yetkili kaynakların”, görüşmenin muhtemelen tarafsız bir yerde gerçekleştirileceğine işaret ettiklerini de iletti. Gazete Atina’nın, gerek arka planda gerek de ön planda ortaya çıkan şeyler sebebiyle, Yunanistan hükümetinin önce Yunanistan ile Türkiye arasında garantiler ve güvenlik konularında anlaşma olacağı koşuluna bağlı olarak, çoklu bir konferansa katılmayı kabul ettiğine açıklık getirdiğini de iletti. Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin hassas bir aşmaya girmesinden ötürü, Yunanistan’ın çağdışı garantiler sisteminin kaldırılması meselesiyle Kıbrıs’taki güvenlik konusunu en baştan prensip meselesi olarak ortaya koyduğunu yazan gazete, güvenlik ve garantiler konusu çözülmeden Kıbrıs sorununun çözülemeyeceğinin netleştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Yunanistan hükümetinin bu tavrının tek, net ve ebedi olduğunu kaydeden gazete, Yunanistan hükümetinin “Yunanistan ile Türkiye arasında garantiler ve güvenlik konularında bir görüşmeye” ve anlaşma olacağı koşuluna bağlı olarak, “çoklu bir konferansa katılmayı” kabul ettiğine açıklık getirdiğini yineledi. Görüşme yapılmadan, Yunanistan’ın çok taraflı görüşmelerde hazır bulunmasının söz konusu olmadığını ve bunun, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de dahil olmak üzere herkes tarafından anlaşılması gerektiğini ifade eden gazete, yetkili kaynakların “harita üzerinde anlaşmanın mı yoksa işgal ordusunun çekilmesinin mi daha önemli olduğu sorusunu sorduklarını” ekledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, “çoklu konferans gerçekleştirilmesi sağlanmadığı takdirde, toprak üzerinde daha fazla müzakere yapılmasının söz konusu olmadığını savunduğunu” da iddia eden gazete, Yunanistan’ın ise toprak veya diğer başlıklarla ilgili görüşmelerin kendi tavrına bağlı olmayacağına açıklık getirdiğini belirtti. Yunanistan’daki mevcut hükümetin şu ana kadar Kıbrıs sorunuyla ilgili dört başlığın müzakeresi konusunda herhangi bir gözlem yapmamış veya müdahalede bulunmamış ilk hükümet olduğuna da işaret eden gazete, Yunanistan hükümetinin tavrını değiştirmeye niyeti olmadığını da belirtti. Garantiler konusunda ortak kabul edilebilir bir çözüm bulunması için, Lefkoşa-Atina-Ankara üçgenindeki telefon temaslarının son 24 saat içerisinde arttığını da yazan gazete, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile art arta telefon görüşmeleri yaptığını ifade etti.
Gazete, Atina’daki bir hükümet kaynağına da dayanarak Çipras’ın Erdoğan’a, iki tarafın garantiler konusundaki fikir ayrılıklarının büyük olduğunu ve bundan dolayı kendisine ortaklaşa bir çözüm bulmaları için buluşmalarını önerdiğini yazdı. Atina’nın, aksi takdirde çoklu bir görüşmenin başarısız olacağını düşündüğünü kaydeden gazete, Anastasiadis ile Çipras’ın bunun akabinde gerçekleştirdikleri görüşmede ‘Anastasiadis’in bir şartla çoklu konferans için tarih vermesinde’ anlaştıklarını, bunun ise garantiler konusunda bir çözüm bulunması için, Çipras ile Erdoğan arasında önceden ikili bir görüşme yapılması olduğunu ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.