Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kesik baş astılar!

Bölgede DEAŞ'tan kaçanların anlattıkları korkunç...

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2016 21:17
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2016 21:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kesik baş astılar!
Irak ordusu Musul'u DEAŞ'tan geri almak için harekete geçti, ancak kentte binlerce sivil sıkışmış durumda. BBCTürkçe'nin haberine göre kent sakinleri DEAŞ yönetimi altında vahşeti yaşadılar ancak onları önümüzdeki haftalarda daha da büyük bir tehlike bekliyor olabilir.

Kent adeta tecrit edilmiş durumda. IŞİD'in kentten kaçmaya çalışan sivilleri öldürdüğü ve kalanları ise canlı kalkan olarak kullandığı haberleri geliyor.

20 KAFA ASTILAR İDDİASI

Yurttaş gazetecilerin kurduğu Sound and Picture (Ses ve Resim) isimli gruba göre IŞİD, sivillere ve askerlere şehri terk etmemeleri konusunda gözdağı vermek için Musul kent kapısına 20 kesilmiş kafa astı.

Yine gelen haberlere göre DEAŞ Pazar günü ev baskınları yaparak kent sakinlerinin dışarıyla iletişimlerini kesmek için cep telefonlarına el koydu.

İddialar bağımsız kaynaklar tarafından henüz teyit edilmedi. Ancak Musul'un çevresindeki yerleşim yerlerinden kaçmayı başaran kişilerin anlattıkları, örtüşüyor.

EŞİM VE ÇOCUKLARIM DEVAM EDEMEDİ

50 yaşındaki Ömer, İngiliz yardım kuruluşu Oxfam'a yaptığı açıklamada, IŞİD'in insanları kentten ayrılmaya çalışmaları halinde öldürmekle tehdit ettiğini söyledi. Ömer bir sabah köyünden kaçmayı başardı, ancak ailesi yolda neredeyse ölüyordu. Yolculuğu, "Aşırı derecede sıcaktı ve neredeyse susuzluktan ölüyorduk. Ayak bileklerimize kadar kuma batmıştık" şeklinde anlatıyor ve ekliyor: "Suyumuz yolun çeyreğinde bitti ve eşimle çocuklarım devam edemedi.

"Su bulabilmek için tek başıma yola devam ettim ve sonra onlara götürdüm. Yedi saatimi aldı. Yolda ölen çocuklar oldu. Keskin nişancılar kafamıza nişan alıyorlardı."

'KIZLARIMDAN İKİSİ ÖLDÜ'

İbrahim, Musul'un güneyinde yer alan Kayyara kentindeki evinden kaçmaya çalışırken kızlarından ikisinin öldüğünü söylüyor. İbrahim'in Norveç Mülteci Konseyi'ne verdiği bilgilere göre, kızlarından biri, bir patlayıcının üzerine bastı ve olay yerinde hayatını kaybetti. Diğeri ise İbrahim onu güvenli bir bölgeye taşırken öldü.İbrahim'in dört kızından ikisi hâlâ hayatta ve biri Musul'da rehin tutuluyor. İbrahim, Musul operasyonuyla kentin Irak ordusunun eline geçmesini ve böylece ailesinin yeniden bir araya gelmesini umuyor. Böylece en azından bir kızımı geri alabilirim" diyor.


DEAŞLILAR KAÇIYOR

Musul'da yaşayan vatandaşlardan olan Ahmed, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'deki El Ghad radyo kanalına yaptığı açıklamalarında, DEAŞ militanlarının şehirden kaçmakta olduğunu ifade etti. "Şehrin sokaklarında DEAŞ ile ilişkili insanların sayısı önemli ölçüde azaldı. Bazıları Suriye'ye gitti, bazıları ise Musul'un batısındaki çöle kaçtı" Ahmed'in anlattıklarına göre kentte DEAŞ'lıların kullandığı araba sayısı da azaldı.

ZERDIK DAĞI'NDA İHA İLE SALDIRDILAR

Öte yandan terör örgütü DEAŞ, insansız hava araçlarına (İHA) yüklediği bombalarla Irak'taki Peşmerge güçlerine saldırmaya devam ediyor.

DEAŞ militanları, Musul kentinin doğusunda yer alan Hazır bölgesindeki "Zerdık Dağı'nın" yamacında yer alan Basırgan köyünden havalandırdığı İHA ile Peşmerge güçlerine saldırdı.

İHA'ya yerleştirilen bombaların Peşmergelerin üzerinde patlatılması sonucu bir Suriyeli Peşmerge yaralandı.

Peşmergeler, DEAŞ tarafından havalandırılan İHA'ların ilk önce uluslararası koalisyon güçlerine ait olduğunu zannettiklerini belirtti.

DEAŞ'ın geçen hafta Musul'un güneyindeki Mahmur ilçesinde İHA'larla Peşmerge'ye yönelik füzenlediği saldırıda iki Peşmerge hayatını kaybetmiş, iki Fransız askeri ağır yaralanmıştı.

ABD Savunma Bakanlığı, terör örgütünün geçtiğimiz aylarda sadece istihbarat amaçlı kullandığı insansız hava araçlarıyla mücadele için ek bütçe ayıracağını açıklamıştı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.