Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kerry: IŞİD’in din kisvesi altında yaptığı propaganda engellenmeli

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD’in din kisvesi altında yaptığı propagandanın kesinlikle durdurulması gerektiğini söyledi. Kerry, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte eşbaşkanlığını yaptığı ‘Terörle Mücadele...

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2014 20:44
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2014 20:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD’in din kisvesi altında yaptığı propagandanın kesinlikle durdurulması gerektiğini söyledi. Kerry, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte eşbaşkanlığını yaptığı ‘Terörle Mücadele Küresel Formu’ toplantısında ayrıca Türkiye’den de IŞİD ile mücadelede daha fazla yardım beklediklerinin de altını çizdi.

Toplantı öncesi Çavuşoğlu ile çok önemli ve kendisini memnun eden görüşme yaptığını belirten Kerry, ‘‘Türkiye, IŞİD ile mücadelede en ön sıralarda yer alacak. Türkiye, rehineleri ile ilgili zorluklar yaşadı ve bu sorun çözüldü. Şimdi Türkiye bizimle daha yakın çalışılarak bu yöndeki çabaları ilerletecek duruma geldi. Bu konuda Türkiye’ye son derece minnettarım.’’ dedi.

IŞİD tehdidinin durdurulabilmesi için tüm ülkelerin sorumluluk düştüğünü ileri süren Kerry, bu terör örgütünün birkaç hava saldırısı ile yok edilemeyeceğinin altını çizdi. Kerry, IŞİD’in yok edilebilmesi için atılması gereken bazı adımlar olduğunu ifade etti. Bakan Kerry, bu adımları şöyle sıraladı:

‘‘Ortak bir stratejiye ihtiyacımız var. Ortak bir çaba sergilememiz gerekiyor… Yoksulluğun ciddi bir sorun olduğunu biliyoruz. Bunun yanında kötü yönetişimin bu sorunun gelişmesine katkı sağladığını biliyoruz... Alternatifsiz ve fırsat tanınamayan gençlerin bu yolu seçmeye itildiğini biliyoruz… IŞİD’in topraklarımızdan savaşcı devşirmesini durdurmalıyız. Gençlerimizin, kendilerinin savaşı olmayan bu savaşa katılımlarını engellemeliyiz. IŞİD’e katılımı önleyebilmek için vize verme konusunda daha hassas davranmalıyız... IŞİD’in dini kullanılmasıyla mücadele etmeliyiz. Bunlar yapmamız gereken ilk adımlar. İkinci olarak, dinin doğru şekilde anlatılmasını sağlamalıyız. Teröristle asla fidye karşılığı pazarlık yapmamalıyız. Onlarla bu konuda yapacağımız her pazarlık onları daha fazla insan kaçırarak bu yolu kullanmalarına, güçlenmelerine fırsat sağlar… Yerel yönetimleri, eğitim faaliyetlerini desteklemeliyiz… Yerel kuruluşlara hibe yoluyla daha fazla destek sağlamalıyız.’’

Kerry’den sonra toplantıda ikinci konuşmayı Çavuşoğlu yaptı. Terörizmin faaliyetlerinin ve yönteminin değiştiği gibi coğrafi yayılması ve şiddetinin de arttığına dikkat çeken Çavuoğlu, alınacak tedbirlerin de bu değişime göre yenilenmesi gerektiğini dile getirdi. Kerry’in dile getirdiği tüm ifadelere katıldığını belirten Çavuşoğlu, ‘‘IŞİD’in bu bölgeden tamamen yok edilmesi gerektiği fikre tamamen katılmaktayım.’’ dedi.

Türkiye’nin terörle mücadele çerçevesinde Somali ve Yemen yargı mensuplarının eğitimine destek sağladığını belirten Çavuşoğlu, adalet sisteminin güçlendirilmesinin bu bağlamda çok değerli olduğunu söyledi.

Türkiye ile ABD’nin eşbaşkanlığını yaptığı Terörle Mücadele Kürsel Formu toplantısında toplam 28 ülkenin dışişleri bakanı katıldı. New York bulunan Waldorf Astoria otelinde yapılan toplantı öncesi Kerry ile Çavuşoğlu'da yaklaşık yarım saat süren ikili görüşme yaptı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.