Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KEK toplantıları yapıldı, Rusya ile ticaret geliştirilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak’la birlikte iki ülke arasında düzenlenen “Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 13. Dönem Toplantısı’na” katıldı. Toplantıda iki ülke arasında...

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2014 13:33
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2014 13:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
KEK toplantıları yapıldı, Rusya ile ticaret geliştirilecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak’la birlikte iki ülke arasında düzenlenen “Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 13. Dönem Toplantısı’na” katıldı. Toplantıda iki ülke arasında ticaret, turizm, enerji, karşılıklı yatırımlar ve tarım alanında ilişkilerin geliştirilmesi ele alındı. Görüşme sonrasında iki bakan KEK protokolünü parafe etti.

Türkiye’nin Rusya’nın en önemli partnerlerinden biri olduğunu ve zaman geçtikçe Rus şirketlerin Türkiye piyasalarında ilgisinin arttığını ifade eden Novak, “Türk şirketlerinin de Rusya piyasalarına ilgisi artıyor. Türkiye Rusya’nın 7’inci, Rusya da Türkiye’nin ikinci büyük ticari partneri. 2013’de ticaret hacmimiz 32,7 milyar dolardı. 2014’ün ilk 9 ayında bu rakam 23,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. İlk 9 ayda bu rakamın arttığını görüyoruz. Büyük artış değil…” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’den Rusya’ya yapılan sebze meyve sevkiyatında son 3 ayın verilerine göre 6 kat artış olduğunu ifade eden Novak, iki ülke arasında hizmet sektöründe ticaret hacminin de 15,5 milyar dolar olduğuna değindi. Türkiye’den hizmet ithalatı 11,7 milyar doları buldu. Burada Türkiye’ye giden Rus turistler büyük rol oynadı. Rus Bakan son 30 yılda Türk müteahhitlerin Rusya’da 50 milyar dolarlık iş tamamladığını hatırlattı. Rus Bakan Türk şirketlerin Alabuga özel ekonomi bölgesinde 23 milyar rublelik 5 ayrı yatırım yaptıklarını belirtti.

Novak’a göre Magnit ve Metro gibi Rusya’da faaliyette bulunan market zincirleri Türk gıda üreticileri ile önemli anlaşmalar imzaladı, süt ürünleri ile ilgili de yeni Türk şirketlerine izinler verildi. Yeni alanlarda iki ülke arasında önemli ticaret potansiyellerine değinen Rus Bakan, iki ülke arasında ruble ve TL ile ticaret hacminde ilerleme sağlansa da henüz beklenen seviyede olmadığını ifade etti.

DÜNYA 2008 EKONOMİK KRİZİNİ HENÜZ ATLATAMADI

Enerji Bakanı Yıldız da KEK toplantısında yaptığı konuşmada dünyanın 2008’de yaşanan krizi henüz atlatamadığını, Avrasya coğrafyasının iki önemli ülkesinin Rusya ve Türkiye olduğunu söyledi. Bölgenin siyasi ve ekonomik istikrarına iki ülkenin katkılarına değinen Yıldız, “Rusya ve Türkiye stratejik ortaklığı geliştiren iki ülke. Birbiri için son derece önemli. KEK başkanları olarak alacağımız kararların somut sonuçlara dönüşeceğine inanıyorum. 2008 ekonomik krizini dünya henüz atlatamamışken, son gelişen siyasi ve ekonomik ilişkiler daha önemli hale geldi.” dedi.

Bakan Yıldız, Türkiye ve Rusya arasında yerel para cinsinden yapılacak ticaretin de önemine değinerek henüz başlangıç aşamasında olunduğunu belirtti. Yıldız, “Türkiye’den Rusya’ya yapılan ihracatın yüzde 6,5’i Rus rublesi ile yüzde 1,5’i de TL ile yapıldı. Rusya’dan Türkiye’ye ise bu oran binde 6 seviyelerinde. Daha işin başındayız, bunu güçlendirmemiz lazım…” çağrısında bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.