Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kazakistan, Anayasa Günü’nü kutluyor

Kazakistan'da Anayasa Günü düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu çerçevede başkent Astana’da ‘Anayasa: Birlik, İstikrar, Kalkınma’ konulu uluslararası konferans düzenlendi. Kazakistan Anayasa Konseyi, Venedik Komisyonu, Kazakistan...

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2015 16:58
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2015 16:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kazakistan, Anayasa Günü’nü kutluyor
Kazakistan'da Anayasa Günü düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu çerçevede başkent Astana’da ‘Anayasa: Birlik, İstikrar, Kalkınma’ konulu uluslararası konferans düzenlendi. Kazakistan Anayasa Konseyi, Venedik Komisyonu, Kazakistan Başsavcılığı, Kazakistan İnsan Hakları Komisyonu ve Avrasya Devlet Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği konferans, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in açılış konuşmasıyla başladı.

-BİZİ OTOKRASİYLE SUÇLUYORLAR

Nazarbayev, konuşmasında Batılı ülkelerin Kazakistan yönetimini otokrat olmakla suçlandığını söyledi. Nazarbayev,"Nasıl bir otokrasi ise Kazakistan’da her 4-5 yılda halk kendi cumhurbaşkanını ve parlamentosunu seçmek için seçime gidiyor. Bize Amerika’dan Avrupa’ya kadar, Batlı ülkeler demokrasi yolunda hızlı hareket etmemiz gerektiğini söylüyor. Biz bunun hepsini biliyoruz. Demokrasi , insanlığın gelişmesi adına ana yol, biz de oraya doğru gidiyoruz. Fakat biz bir Asya toplumuyuz, bizim kültürümüz batıdan faklı, bizde farklı dinler ve kültürler birlikte yaşıyor. Bizim daha dikkatli hareket etmemiz lazım."dedi.

Kazakistan’da yaşayan 130’dan fazla milletin dini, dili ve kültürünün korunması ve yaşatılmasının anayasa ile güvence altına alındığını hatırlatan Nazarbayev, bugüne kadar hiçbir millete din ve dil konusunda baskı yapılmadığını ve bu yüzdende Kazakistan’da barış ve huzur ortamının hakim olduğunu söyledi.

Kazakistan’da medyanın 11 dilde yazılı yayın yaptığını hatırlatan Nursultan Nazarbayev, "Biz yerine göre Avrupa’da ve diğer ülklerden daha demokratız. Kazakistan’da 2 yüzden fazla farklı milletin çocuklarının okuduğu okul bulunuyor."dedi.
Nazarbayev, Kazakistan’ın dünyada saygın ve onurlu bir ülke olduğunu ve bunun temelinde ise ekonomide gerçekleştiren 2050 Stratejik Kalkınma Planı'nın yattığını sözlerine ekledi.

50'ye yakın ülkenin hukuk alanında temsilcilerinin katıldığı konferansta Türkiye’yi Anayasa Mahkemesi Başkanı Alparslan Altan ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür temsil etti. Ülkede Anayasa Günü dolaysıyla 3 gün resmi tatil.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.