Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Kaybedecek zaman yok"

Nijerya yönetimi ABD'nin, Boko Haram Örgütü'nün kaçırdığı kız çocukları için yardım önerisini kabul etti. Konuyla ilgili ABD'den yapılan açıklamada arama-kurtarma çalışmalarına yardım edecek ekip için hazırlıklara başlandığı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2014 01:33
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2014 02:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
"Kaybedecek zaman yok"
 Nijerya'da kaçırılan 230'dan fazla kız öğrenci henüz bulanamışken, radikal dinci Boko Haram Örgütü, 8 kız çocuğunu daha kaçırdı.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde kaçırılan kızların yaşlarının 12 ila 15 arasında değiştiği belirtiliyor.

Öte yandan kaçırılan kızların bulunması için ABD de devreye girdi.

ABD'nin 'kaçırma olayıyla bağlantılı olabilecek istihbaratların paylaşılması' teklifi Nijerye yönetimi tarafından kabul edildi.

Yapılan açıklamada ABD'nin, ülkeye arama-kurtarma çalışmalarında Nijeryalı meslektaşlarına yardım edecek güvenlik personeli göndereceği belirtildi.

Günlük basın brifinginde konuyla ilgili bilgi veren Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney "Kaybedecek zaman olmadığını" söyledi.

Carney, ABD'nin Nijerya'nın başkenti Abuja'daki büyükelçiliğinin, istihbarat, soruşturma, rehine pazarlıkları, bilgi paylaşımı ve mağdurlara yardım gibi alanlarda uzmanlık sağlayabilecek askeri ve emniyet personelinden bir ekip oluşturma hazırlığında olduğunu belirtti.

"Başkan Obama, kızların bulunup serbest bırakılması için Nijerya hükümetine yardım etme adına elimizden gelen herşeyi yapmamız yönünde talimat verdi" diyen sözcü, ülkeye silahlı güç gönderilmesinin ise gündemde olmadığını dile getirdi.

'ENDİŞE DUYUYORUZ'

ABD Dışişleri Bakanı Kerry de, AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile ortak basın toplantısında bir soru üzerine, bugün görüştüğü Nijerya Devlet Başkanı Jonathan'ın ABD'nin yardım önerisinden çok memnun olduğunu belirterek, "Bu genç kızların durumundan derin endişe duyuyoruz ve onların ailelerine emniyetli biçimde geri dönebilmesine yardımcı olmak için elimizden gelen katkıyı sağlamak istiyoruz" diye konuştu.

'PAZARDA SATACAĞIZ'

14 Nisan'da 230'dan fazla kız öğrencinin kaçırılmasını üstlenen Boko Haram Örgütü, yayınlanan bir videoda ''Kızları pazarda satacağız'' açıklamasıyla büyük tepki çekmişti.

Boko Haram örgütü yaklaşık 5 yıldır Nijerya'nın kuzeyinde bir İslam devleti kurma hedefi güdüyor.

Örgütün polis, ordu, idari makamlar, okul ve kiliselere düzenlediği saldırılarda 2009'dan bu yana 6 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

(ntvmsnbc)
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.