Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kapusuz: Rusya’nın Kırım’ı işgalini kabul etmiyoruz

TBMM Rusya Dostluk Grubu Başkanı Ankara Milletvekili Salih Kapusuz ile Dostluk Grubu üyeleri CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ve MHP Adana Milletvekili Ali Halaman Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği binasında Türk vatandaşlarla bir araya...

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2014 18:52
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2014 18:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kapusuz: Rusya’nın Kırım’ı işgalini kabul etmiyoruz
TBMM Rusya Dostluk Grubu Başkanı Ankara Milletvekili Salih Kapusuz ile Dostluk Grubu üyeleri CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ve MHP Adana Milletvekili Ali Halaman Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği binasında Türk vatandaşlarla bir araya geldi. Kırım’da iş yapan firmaların ulaşım konusunda yaşadığı sorunlara cevap veren Kapusuz, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını, Rusya’nın Kırım’ı işgalini kabul etmediklerini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 1 Aralık’ta gerçekleşecek Ankara ziyareti öncesi Moskova ve Başkortastan’ı kapsayan bir gezi için Rusya’ya geldiklerini ifade eden Kapusuz, “Rusya ile diplomatik ilişkilerimizde çok açık diplomasi uyguluyoruz. Kendileriyle hiçbir şeyi dolambaçlı, üstü kapalı konuşmuyoruz. Bizim uluslararası hukukun gereği olarak bu tür işgallere razı olmadığımızı, kabul etmediğimizi, doğru bulmadığımızı, mutlaka çözümün masada demokratik yöntemlerle hukuka uygun bir şekilde yapılmasını kendilerine ifade ediyoruz. Toplantılarda tekrar dile getireceğiz. Dolayısıyla şu an itibariyle uluslararası ciddi sıkıntı haline gelmiş olan Ukrayna meselesinde biz Ukrayna toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Bizim resmi devlet olarak duruşumuz ve söylemimiz bu kadar nettir. Bunu sayın Putin’e de Duma Başkanı sayın Narışkin’e de (geçenlerde gelmişti) diğerlerine de bulunduğumuz tüm ortamlarda söylüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bir vatandaşın İstanbul’dan Kırım’a gidebilmek için 15 saat uçmak zorunda kaldıklarını, resmi işlem için de Kiev’i mi yoksa başka bir konsolosluğu mu muhatap almaları gerektiği ile ilgili sorusuna cevap veren Kapusuz, “Fiili bir durum var. Tabii ki bu fiili durumu resmi olayların çözümüyle beraber paralel düşünmek doğru değil.” dedi. Kapusuz, THY ve Rusya arasında olası mutabakat sonuçlarına göre Kırım ve Rusya arasında seferlerin yapılması hususunda öneriyi değerlendireceklerini kaydetti.

"SIKINTILARA RAĞMEN RUSYA İLE İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK İÇİN GAYRET SARF EDİYORUZ"

Rusya ve Türkiye arasında ilişkilerin geliştirilmesi ve pekiştirilmesi için Moskova’ya geldiklerini ifade eden Kapusuz, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 1 Aralık’ta Cumhurbaşkanımızın davetlisi olarak Ankara’ya geliyor. ÜDİK toplantısının alt düzey çalışmaları bitmek üzere. Geçtiğimiz hafta Antalya’da Toplumsal Forum olarak Antalya’da bir toplantı yaptık. Yarın KEK Eş Başkanı Enerji Bakanı Sayın Taner Yıldız, Moskova’da KEK toplantısına katılacak. Tüm bu çalışmalar ÜDİK toplantısında masada oturan liderler tarafından da baş başa ele alınacak. Rusya’nın uluslararası camiada son konumu bizim bu ilişkilerimizin hem ilginç hem önemli hem gelecek adına çok tarihi görüşmeler ve toplantılar olduğunu Rus tarafı bizden daha iyi idrak etmiş bulunuyor. Dolayısıyla bu toplantılara çok önem vermiş oluyorlar. Biz de önem veriyoruz. Bu coğrafyada Türkiye ile Rusya’nın gerçekten de bir takım sıkıntılı konu ve problemleri var. Bölgemizdeki tercih ve politikalarımızda aynı çizgide olmadığımız bir çok konu var. Ama Rusya ile ilişkilerimizi iyi götürmeye daha iyi noktalara taşımaya da daha özel gayret sarf ediyoruz. Tek taraflı değil iki taraflı bu gayret devam ediyor. Ama dostlukların da gereği yapılması olan bazı işler de ister istemez hem bekleniyor hem de isteniliyor.” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Kıbrıs Rum Kesimi ile görüşmeler yapmasına rağmen, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile görüşmediği eleştirisi getiren Kapusuz, yaptırımlar nedeni ile Rusya’nın içinde bulunduğu zorluklara değindi. Türkiye’nin Kıbrıs nedeni ile uzun yıllar yaptırımlara maruz kaldığını vurgulayan Kapusuz, “Piyasada daralma yaşanıyor. Uluslararası yaptırımlar ağır olur. Faturalar sonra çıkar…” dedi.

KÜLTÜR MERKEZİ SİYASİ İRADE BEKLİYOR

Türk diaspora temsilcileri uzun süredir çalışmaların sürmesine rağmen Moskova’da Yunus Emre Kültür Merkezi’nin açılmaması ve okul sorunlarının çözülmemesi ile ilgili sorunları dile getirdi. Rusya ve Türkiye arasında anlaşmaların yapıldığını, Rusya açısından sürecin tamamlandığını, konunun Türkiye’nin kararına kaldığını ifade eden Kapusuz, alternatif projelerin çalışıldığını, mülk alınması ya da kiralanması gibi değerlendirmeler olduğuna değindi. Kapusuz’a göre Türk diasporasının dağınık yapısı okul konusunda adım atılmasını engelliyor.

Rusya’da çalışan işçilerin sorunları ile ilgilenecek çalışma ataşesinin 1 Aralık’ta göreve başlayacağı bilgisini veren Kapusuz, Rusya ve Türkiye üniversiteleri arasında denklik sorunlarını gündemlerine aldıklarını, Rus-Türk ailelerinden doğan çocukların iki ülkede de askerlik yapmak zorunda olmaları konusunda ise çözümün zor olduğuna işaret etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.