Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Kaç darbe yaşadık, hakim-savcı tutuklandığını ilk kez görüyoruz"

Türkiye’deki hukuksuzluklar ve adaletin siyasallaşması, Almanya'nın Köln kentinde, sanatçılar Rutkay Aziz ve Taner Barlas’ın oynadığı, “Adalet, Sizsiniz” tiyatro oyunuyla hicvedildi. Ev sahibi CHP Köln Derneği Başkanı Günay Çapan,...

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2015 19:41
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2015 19:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’deki hukuksuzluklar ve adaletin siyasallaşması, Almanya'nın Köln kentinde, sanatçılar Rutkay Aziz ve Taner Barlas’ın oynadığı, “Adalet, Sizsiniz” tiyatro oyunuyla hicvedildi. Ev sahibi CHP Köln Derneği Başkanı Günay Çapan, gençliğinde Türkiye’de çok darbeler yaşandığını hatırlatarak, “Ama hakim ve savcıların tutuklandığına ilk kez şahit oluyoruz” dedi.

Sokrates, Galileo gibi tarihi şahsiyetlerin politize olmuş yargı tarafından haksız yere mahkûm edilmelerini konu alan oyun, Arkadaş Tiyatrosu’nda sergilendi. Cumhuriyet Halk Platformu (CHP) Köln Derneği’nin organize ettiği oyunu çok beğenen izleyiciler, oyun sonunda sanatçıları ayakta alkışladı.

Programın moderatörlüğünü CHP Köln Derneği Başkanı Günay Çapan yaptı. Ardından CHP Köln Derneği Gençlik Kolları Başkanı Buket Arslan ve Kadın Kolları Başkanı Selma Işık birer konuşma yaptı. Zulümlere dikkat çeken Arslan, “Hep birlikte, Türk, Kürt, Alevi, Sünni ayırmaksınız, birbirimizi düşman ilan etmeye çalışanlara karşı durmalıyız” dedi.

VALİ, KOMUTAN, HAKİM, SAVCI TUTUKLANIRSA GERİYE DEVLET KALIR MI?

Etkinlikle ilgili gazetemize değerlendirmeler yapan Çapan, bir sivil toplum kuruluşu olan CHP Köln olarak halkla iç içe kültürel etkinliklere ağırlık verdiklerini belirtti. Sol görüşlü biri olarak gençliğinde Türkiye’de çok darbeler yaşadıklarını hatırlatan Çapan, “Milattan önce 500. yıllarda Sokrat’ın idamıyla yaşanan haksızlık günümüzde hala yaşanıyor. Fakat ben ilk defa bir şeye şahit oluyorum; o da yargıçların tutuklanması” dedi. Hakim kararının kalıcılığına dikkat çeken Çapan, “Tüm dünyada doktor raporu ve hakim kararı ortadan kaldırılmaz. Eleştirilir, düzeltilir ama kaldırılmaz. Geldiğimiz noktada hakim verdiği karardan dolayı tutuklanıyor. Savcı, jandarma verdiği talimattan dolayı tutuklanıyor. Tutuklananlara şöyle bir bakıyorum; vali, jandarma komutanı, savcı, hakim..ve bunların tutuklanma gerekçesi devleti ortadan kaldırmak. Bizim bildiğimiz devlet zaten bunlar. Hangi devleti ortadan kaldırıyor? Bunlar olmayınca ortada devlet kalıyor mu bilemiyorum” dedi.

GÜNÜMÜZDE ADALETSİZLİK YAPMAK MİLATTAN ÖNCESİNDEN KOLAY!

Milattan öncesi adaletsizliklerin hala sürmesinin acı olduğunu kaydeden Çapan “İşin garibi, adaletsizlik yapmak şimdi daha kolay. Sokrat’ın yargılanması aylar, yıllar sürmüş. Şimdi öyle değil. Bir gün bir ‘Makul Şüphe’ ile birisi kapınıza dayanıp sizi içeri atar. 21 ay iddianamenizi beklersiniz. Ne ile sorgulandığınızı bilemezsiniz. 21 ay sonra sorarlar soyadınız neydi?” dedi. Oyunu göstermedeki amaçlarının “Ne zaman ders çıkartacağız?” sorusunu sordurmak olduğunu belirten Çapan, “Halk karşılaştırsın istedik. Milattan önce ile günümüzde değişen bir şey olmamış. Ve kimsenin sesi çıkmıyor, garip olan bu” dedi.

İzleyenlerden, Muzaffer Taştekin tarihteki bu adaletsizliklerin günümüzdekileri de anlattığını kaydetti. Gönül Ilgat ise usta oyuncuların tarih boyu yaşanagelen adaletsizlikleri çok iyi anlattığına dikkat çekti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.