Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kabil ve Duşanbe'den 2014’den sonrası için işbirliği

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de resmi temaslarda bulundu. Resmi ziyaret sonucunda uluslararası koalisyon güçlerinin Afganistan'dan 2014 itibarıyla çekilmesinin ardından bölgedeki güvenlik ve istikrarın...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2013 09:27
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 09:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kabil ve Duşanbe'den 2014’den sonrası için işbirliği
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de resmi temaslarda bulundu. Resmi ziyaret sonucunda uluslararası koalisyon güçlerinin Afganistan'dan 2014 itibarıyla çekilmesinin ardından bölgedeki güvenlik ve istikrarın pekiştirilmesi konusunda işbirliği yapma kararı çıktı.
Karzai, temasları kapsamında Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ile bir araya geldi. İki lider, ekonomik işbirliğinin yanı sıra bölgedeki güvenlik konularını değerlendirdi.
Resmi görüşmelerden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Tacikistan Devlet Başkanı Rahman; “Tacikistan terör, ekstremizm, yasadışı uyuşturucu kaçakçılığı ve diğer bölgesel ve uluslararası tehditlere karşı mücadelede kararlı. 2014 yılında Afganistan’da Uluslararası Destek Gücü’nün (İSAF) çekilmesi sonucunda komşu ülkeyle savunma ve sınır güvenliği konusunda işbirliğimizi arttıracağız.” dedi.
Rahman, Afganistan ile bin 400 kilometre uzunluğundaki sınırı paylaştıklarını belirterek, iki ülke arasındaki sınırın dostluk ve işbirliği sınırı olması gerektiğini belirtti.
Tacik lider ayrıca, Afganistan’ı bölgesel işbirliğine çekmek amacıyla bölgede yürütülen Tacikistan-Afganistan-Türkmenistan demiryolu, Kırgızistan-Tacikistan-Afganistan-Pakistan elektrik hattı (CASA-1000), Çin-Kırgızistan-Tacikistan-Afganistan-İran demiryolu hattı projeleri konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.
Afganistan Devlet Başkanı Karzai ise konuşmasında, bölgesel ekonomik işbirliği içerisinde olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Tacikistan-Afganistan-Türkmenistan demiryolu hattı projesinin bölgesel işbirliğini güçlendireceğini belirten Karzai, “Afganistan hem ikili hem de bölgesel işbirliği taraftarı. Bunun için gereken çalışmaları yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.
Karzai’nin temasları kapsamında iki ülke arasında; mayın temizleme, sınır kapılarından karşılıklı geçişler ilgili anlaşmalar imzalandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.