Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İsviçre G20 Zirvesi için umudunu Türkiye'ye bağladı

İsviçre, 2014 yılında yapılacak G20 zirvesine katılamayacak. Zirveye ev sahipliği yapacak olan Avustralya, İsviçre'nin zirveye katılma isteğine olumsuz yanıt verdi. Maliye Bakanlığı adına basın açıklaması yapan Mario Tuor, “Geçtiğimiz...

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2013 15:55
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2013 15:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İsviçre, 2014 yılında yapılacak G20 zirvesine katılamayacak. Zirveye ev sahipliği yapacak olan Avustralya, İsviçre'nin zirveye katılma isteğine olumsuz yanıt verdi. Maliye Bakanlığı adına basın açıklaması yapan Mario Tuor, “Geçtiğimiz hafta sonu Avustralya hükümeti, İsviçre’nin G20 zirvesine katılamayacağını resmi yolla bildirdi.” diye konuştu.

Avustralya, İsviçre’nin yerine Singapur ve Yeni Zelanda’yı davet etti. İsviçre hükümeti ümidini 2015 yılında zirveye ev sahipliği yapacak olan Türkiye’ye bağladı.

Zirveye ev sahipliği yapan ülkenin, üye olmayan ülkeleri davet etme yetkisi var. G20 zirvesi son yıllarda İsviçre’nin siyasi odak noktası haline geldi. İsviçre, G20’ye ilk defa bu sene Rusya’da katıldı. Gelecek yıl da zirveye katılmak isteyen hükümet, ekim ayında önce Maliye Bakanlığında görev yapan üst düzey bir diplomatı ve ardından Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter’i Avustralya'nın başkenti Canberra’ya gönderdi. Avrupa, mali anlamda Avustralya’nın fazla ilgisini çekmediği için İsviçre’nin talebinin geri çevrildiği bildirildi. Açıklamaya göre Avustralya’nın hedefinde Doğu Asya ve Pasifik ülkeleri yer alıyor.

İsviçre Maliye Bakanı Eveline Widmer-Schlumpf, bu yıl katıldığı zirveden memnun dönmüştü. G20’den sonra basın açıklaması yapan İsviçreli Maliye Bakanı Widmer-Schlumpf, "Çözüm önerilerimizin merakla bekleyen ülkeler olduğunu biliyorum.” diye konuşmuştu.

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan 19 ülkenin ve Avrupa Birliği Komisyonun katıldığı G20 zirvesi her yıl ayrı bir ülkede yapılıyor. G20'de bulunan ülkeler küresel hasılanın yaklaşık yüzde 90'ını, ticaretin yüzde 80'ini, nüfusun ise üçte ikisini temsil ediyor. G20, temsil ettiği ekonomik ağırlığın yanı sıra, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri bir araya getirerek, coğrafi açıdan dengeli bir temsil yapısı sergiliyor ve küresel ekonomik işbirliğinin en temel platformu olarak işlev görüyor. G20 ülkelerini ABD, İngiltere, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, Avusturalya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu oluşturuyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.