Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

IŞİD’le bağlantısı tespit edilenlerin yurtdışına çıkışı engellenecek

Terör örgütü IŞİD’le mücadele kapsamında dün Federal Meclis’e sunulan yasa tasarısı yakında kanunlaşarak yürürlüğe girecek. Buna göre, radikallerin pasaportlara alternatif olarak kullandıkları Alman kimlik kartlarıyla Türkiye’ye...

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2015 18:48
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2015 18:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Terör örgütü IŞİD’le mücadele kapsamında dün Federal Meclis’e sunulan yasa tasarısı yakında kanunlaşarak yürürlüğe girecek. Buna göre, radikallerin pasaportlara alternatif olarak kullandıkları Alman kimlik kartlarıyla Türkiye’ye seyahatleri engellenecek. Alman hükümetinin terör örgütü IŞİD’le mücadele kapsamında ilgili örgüte katılımları engellemek amacıyla Alman kimlik kartlarına el konularak yurtdışı seyahatlerinin önlemesini öngören yasa tasarısı Federal Meclis'te görüşüldü.

Federal İçişleri ve Adalet Bakanlıklarının ortaklaşa çalışmalarıyla hazırlanan ve meclis oylaması gerektirmeden yürürlüğe konulması mümkün olan tasarının kanunlaşması için Eyalet Temsilciler Meclisi’nin (Bundesrat) onayı beklenecek. Özellikle Suriye ve Irak’a geçiş için kullanılan Türkiye’ye seyahatlerin engellenmesi amacıyla hazırlandığı ifade edilen kimlik kartlarının iptalini öngören yasa tasarısının hayata geçirilmesine ise kesin gözü ile bakılıyor.

Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) oluşan Büyük koalisyon hükümeti tarafından meclise sunulan yasa tasarısında şu ifadeler dikkat çekti: “AB verilerine göre 3 binden fazlası Avrupa’dan olmak üzere yaklaşık 10 bin yabancı radikal dinci IŞİD savaşçısı Suriye ve Irak’taki kriz bölgelerinde bulunuyor. Yabancı savaşçıların büyük bir kısmı Irak, Libya veya Tunus gibi Arap ülkelerinden geliyorlar. Avrupa’dan giden savaşçılar ise özellikle Fransa, Almanya, Belçika, İngiltere, Hollanda, İsveç ve batı Balkanlardaki kişilerden oluşuyor. 2012 ve daha güçlü biçimde 2013’de Almanya’dan savaşmaya giden kişilerin yaklaşık yüzde 60’ı Alman vatandaşı idi.”

YEŞİLLER’İN KARŞI ÇIKIŞI ŞAŞKINLIKLA KARŞILANDI

IŞİD’le mücadele kapsamında yurtdışına seyahatlerin engellenmesini öngören tasarıya karşı çıkan muhalefetteki Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Başkanı Katrin Göring-Eckardt, “Kimlik kartlarının iptali terör tehlikesini geri püskürtmeyecek. İptal sonrası verilen yeni kimlikler kişiyi devlet tarafından resmi düzeyde tanınan cihatçı yapacak.” iddiasında bulundu.

Hükümetin “sembol politikası yaptığını” savunan Göring-Eckardt, ilgili tasarıya destek vermeyeceklerini söyledi.

“HEDEF TÜRKİYE ÜZERİNDEN GEÇİŞLERİ ENGELLEMEK”

Bu arada ilgili yasa tasarısının meclisteki görüşmesi öncesi konuyu irdeleyen Alman devlet kanalı ARD, Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin (CDU) kimlik kartlarının iptali için söylediği açıklamalarını yayınladı. De Maiziere’nin “Hükümetin hedefi radikal aşırı dincilerin Türkiye üzerinden Suriye ve Irak’a geçmelerinin engellenmesidir.” şeklindeki sözlerinin yorumlandığı haberlerde IŞİD tehlikesinin ulaştığı boyutlara dikkat çekildi.

IŞİD örgütü ile bağlantıları tespit edilen kişilerin Alman kimlik kartlarına ilk etapta üç yıl boyunca el konulabilecek. Yürürlükte olan yasaya göre ise terör şüphesi bulunan Alman vatandaşlarının sadece pasaportları iptal edilebiliyordu. Pasaportu iptal edilenlerin ise seyahat için yeterli olan Alman kimlik kartları ile Türkiye’ye gittikleri tespit edilmişti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.