Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"IŞİD’in ortadan kaldırılması kolay olmayacak"

IŞİD'in son yıllarda Irak ve Suriye’de ciddi şekilde terör estirdiğini söyleyen Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Zirve Üniversitesi Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi üyesi Yrd. Doç. Dr....

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2014 17:18
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2014 17:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
"IŞİD’in ortadan kaldırılması kolay olmayacak"
IŞİD'in son yıllarda Irak ve Suriye’de ciddi şekilde terör estirdiğini söyleyen Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Zirve Üniversitesi Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, IŞİD’in bölgede kolaylıkla yok edilemeyeceğini belirtti.

Ortadoğu'da yaşanan savaşlardan dolayı masum insanların canından ve yurtlarından olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, Amerika'nın IŞİD'e müdahalesinin yerinde bir karar olduğunu açıkladı. IŞİD'in son yıllarda Irak ve Suriye’de ciddi şekilde terör estirdiğini söyleyen Dede, “IŞİD özellikle son bir yıllık süreçte bölgeyi terör yuvası haline getirdi. Musul ve Kerkük gibi petrol bölgelerinde çok etkili oldu. Buralarda konsoloslukları, bankaları, barajları, köyleri ve daha pek çok noktayı hedef olarak seçti. Bunları yaparken de zalimce ve acımasızca bir politika izledi.” dedi.

IŞİD'in bir anda böyle yükselişe geçmesinde bölge ülkelerindeki iç karışıklıkların çok etkili olduğunu vurgulayan Dede, şunları kaydetti: “Bu örgütün birden bire bu kadar güçlenmesi biraz da otorite boşluğundan kaynaklanıyor. Suriye ve Irak’taki karışıklıklar ve çatışmalar bu duruma ciddi zemin hazırladı. Bu nedenle Amerika’nın muhtemel bir müdahalesi bekleniyordu. Biraz geç olmasına rağmen bu müdahale Peşmerge ve PYD güçleri ile beraber yapıldı.”

IŞİD'in bölgede kolaylıkla yok edilemeyeceğine dikkat çeken Dede, “IŞİD'in yok edilmesi kolay olmayacak. Çünkü IŞİD'in varlığı ve politikaları mezhepsel temellere dayanıyor. Bu durum halk bazında da çatışma ortamının oluşmasına neden oluyor. Bunun dışında IŞİD banka soygunları, haraçlar ve daha pek çok yolla elde ettiği maddi güce hakim. Bu maddi güç nedeniyle paralı askerler IŞİD’de yoğun şekilde mevcut ve bunlar da para için her şeyi yapabilecek nitelikteler.” açıklamalarına yer verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.