Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İran'dan Barzani'ye gözdağı

Suudi Arabistanın Kuzey Irakta İran karşıtı gruplara silah desteği sağladığını öne süren İran, Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ni uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2016 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2016 17:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İran'dan Barzani'ye gözdağı
Suudi Arabistanın Kuzey Irakta İran karşıtı gruplara silah desteği sağladığını öne süren İran, Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ni uyardı. Barzani cephesinden ise İran'a yanıt geldi. Açıklamada "Safevi'ye, bölgesel hükümetin İran üzerinde tehdit oluşturduğunu ispatlayacak bir belge sunması için meydan okuyoruz. Bölgesel hükümet hiçbir şekilde bu tür tehditleri kabul etmiyor" denildi.

İran merkezli Tasnimin haberine göre, İran Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Yüksek Askeri Danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Iraktaki Suudi Arabistan Konsolosluğunun İran karşı bazı gruplara silah desteği yaptığını ileri sürdü.

Safevi, Buna izin veren Barzani yönetimini uyarıyoruz. Barzani, İrana minnettar olduğunu unutmamalı. Kökenleri İrana dayanan Irak Kürtleri, İrana özel bir sevgi beslemekteler, ancak bu tip siyasi oyunlara alet olurlarsa İran onlara yardımını kesebilir dedi.

TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Basın toplantısında Türkiyedeki tutuklamalara da değinen Safevi, Türkiyenin iç meseleleri kendisini ilgilendirir, ancak tutuklamaların bir bedeli olacak ve Türkiye'ye gelecekte ciddi sorunlar yaşatabilir diye konuştu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti, İran dini lideri Ali Hamaney'in Yüksek Askeri Danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi'nin "Barzani'nin, Suudi Arabistan Konsolosluğu tarafından İran karşıtı gruplara silah temin edilmesine izin verdiği" iddiasının asılsız olduğunu bildirdi.

IKBY hükümeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İran dini lideri Ali Hamaney'in Yüksek Askeri Danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, bir toplantıda IKBY Hükümeti ve Kürdistan Demokrat Partisi hakkında uygunsuz açıklamalarda bulundu. Safevi, bölgesel hükümetin içişlerine karışmasının yanı sıra, İran ve IKBY arasında eskiye dayanan dostane ilişkileri de bozuyor. Bu yüzden Safevi'nin yaptığı açıklamaların baştan aşağıya gerçekleri yansıtmadığını, asılsız olduğunu ve sarf edilen sözlerin hiçbir şekilde belgelerle ispatlanamadığını açık bir şekilde ifade ediyoruz." denildi.

İSPATLASIN, MEYDAN OKUYORUZ

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Safevi'ye, bölgesel hükümetin İran üzerinde tehdit oluşturduğunu ispatlayacak bir belge sunması için meydan okuyoruz. Herhangi bir tarafın bu şekilde bölgesel hükümete karşı davranış içerisine girmesini kabul etmeyeceğimizi teyit etmek istiyoruz. Komşu bir ülke yöneticisinin bölgesel hükümete iftira atıp yersiz suçlamalarda bulunması bizi üzüyor. Ümit ediyoruz ki, Safevi'nin sözlerinin İran'ın resmi siyaseti değildir. Yahya Rahim Safevi gibi kişilerin bu tür sözleri sarf edip, tehditler savurması ilk defa meydana gelen bir şey değil. Bu yüzden kullanılan sözler ve savrulan tehditler için bir sınırın konulmasını talep ediyoruz. Çünkü bölgesel hükümet hiçbir şekilde bu tür tehditleri kabul etmiyor. Eğer her iki taraf arasında güvenlikle ilgili bir husus varsa, daha önce ortak kurulan komisyon aracılığıyla masaya yatırılması lazım."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.