Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İngiltere, Avrupa için kritik tarihi verdi

İngiltere Başbakanı Theresa May, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması için resmi sürecin Mart ayı sonuna kadar başlatılacağını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2016 13:10
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2016 13:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İngiltere, Avrupa için kritik tarihi verdi
BBC'ye konuşan İngiltere Başbakanı May, ülkesinin Avrupa Birliği'nden resmen ayrılık (Brexit) sürecini başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50'nci maddesinin gelecek yıl Mart ayı sonuna kadar devreye sokulacağını açıkladı.

Muhafazakar Parti Genel Başkanı May, "Hazırlıkları tamamlayabilmek için, yıl sonundan önce süreci başlatmayacağımızı söylüyordum. Şimdi, önümüzdeki Mart ayından önce süreci başlatacağımızı açıklıyorum" dedi.

May, 50'nci maddenin devreye sokulmasının ardından AB ile yürütülecek müzakerelerle ilgili "İngiliz halkı ve AB ile ilişkilerin geleceği için en iyi anlaşmaya varmak istiyorum" dedi.

Birleşik Krallık, 23 Haziran'daki tarihi referandumda Avrupa Birliği'nden ayrılma yönünde karar almıştı. Lizbon Anlaşması'nın 50'nci maddesi AB üyesi ülkelerin birlikten çıkışını düzenliyor. 50'nci maddenin yürürlüğe girmesinin ardından başlayacak müzakere süreciyle İngiltere'nin AB'den resmen çıkmasının en fazla iki yıl sürmesi öngörülüyor.

AB YASALARI İNGİLİZ YASALARINA ÇEVRİLECEK

AB'den ayrılınca Birleşik Krallık'ın bağımsız bir ülke olacağını ancak birlik ile iyi ilişkilerin sürdürülmesinin önemli olduğunu dile getiren May, ülkesindeki AB yasalarının yerine İngiliz yasalarının konulmasını sağlayacak yasa tasarısı hazırlayacaklarını açıkladı.

İptal Yasa Tasarısı isimli yeni yasa tasarısıyla, İngiltere'nin AB üyeliğiyle kabul ettiği 1972 tarihli Avrupa Toplumları Yasasının feshedileceğini belirten May, "Böylece Birleşik Krallık bağımsız bir ülke olacak ve kendi yasalarını kendi düzenleyecek" dedi.

Yasa tasarısının, AB'den ayrıldıktan sonra daha yumuşak geçiş sağlayacağını belirten May, "Avrupa yasaları, İngiliz yasalarına çevrilececek. Daha sonra bu yasaları tartışacağız. Bu yasaları değiştirmeliyi miyiz? Yürülükte tutmalı mıyız? bunlara parlamentoda karar vereceğiz" diye konuştu.

İptal Yasa Tasarısı 44 yıl önce İngiltere'nin AB'ye girişini sağlayan Avrupa Toplumları Yasası'nın yerini alacak. AB üyeliğiyle ülkede yürürlükte olan yasaların hepsi İngiliz yasasına çevrilecek. Yeni yasa tasarısı gelecek yıl ilkbaharda parlamentoya sunulacak ancak ülke AB'den resmen ayrılmadan önce yürürlüğe girmeyecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.