Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İltica Yasası Yeşiller’in iki kanadını karşı karşıya getirdi

Almanya'da Federal Hükümet’in İltica Yasası’nda yaptığı değişiklikle Balkan ülkelerinden gelerek iltica başvurusunda bulunanların hızlı bir şekilde geri gönderilmesine imkan sağlanmasına Yeşiller’in destek vermesi partide tartışma...

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2014 20:20
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2014 20:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya'da Federal Hükümet’in İltica Yasası’nda yaptığı değişiklikle Balkan ülkelerinden gelerek iltica başvurusunda bulunanların hızlı bir şekilde geri gönderilmesine imkan sağlanmasına Yeşiller’in destek vermesi partide tartışma başlattı. Reformun yasalaşması için Eyalet Temsilciler Meclisi’nde (Bundesrat) kabul edilmesi gerekiyordu. Mültecilerin haklarını savunarak politika yapan Yeşiller’de Baden- Württemberg(BW) Başbakanı Winfried Kretschmann’ın değişikliğe destek vermesi partide bölünmeye neden oldu.

Yeşiller’de parti içindeki iki akım olarak bilinen realo (realistler) ve fundiler (köktenciler) İltica Yasası’ndaki değişikliğe genel olarak farklı yaklaşıyor. Realist kanat, ülkenin çıkarına olduğunu düşündükleri yasaya parti politikasının üstünde olduğu gerekçesiyle destek veriyorlar. Onlardan biri de Tübingen Belediye Başkanı Boris Palmer. Yeşilleri Belediye Başkanı, “Kretschmann, partinin askeri gibi davranmadı, hukukun gereğini yerine getirdi.“ ifadelerini kullanarak Kretschmann’ın bütün ülkenin sorumluluğu ile hareket ettiğini söyledi.

Fundementalist kanattan Yeşiller eski Eşbaşkanı Claudia Roth ise Kretschmann’ın desteğinin partinin inandırıcılığını tehlikeye attığını ileri sürdü. Roth, “İlticacılar ve Yeşiller için kara bir gün. Yeşiller için öğretici olacak.“ diyerek BW Başbakanını sahte politika yapmakla suçladı. Schleswig- Holstein teşkilatı, üç ay önce Başbakanlık’ta yasayla ilgili olarak başlayan müzakerelerin yanlışlığına işaret ederek, pazarlıkta Yeşiller’in kırmızı çizgi belirtmediğini kaydetti. Kretschmann’a destek veren Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, desteğin siyasi yıpratma aracı olarak kullanılmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Yeşiller Baden Württemberg Teşkilat Başkanı Thekla Walker,eyalette teşkilatın Kretschmann’a destek verdiğini açıkladı. Baden Württemberg’de artan mülteci sayısı nedeniyle Karlsruhe, Freiburg, Stuttgart ve Tübingen’de olmak üzere dört yeni mülteci kabul merkezleri kurulmasını gündeme getirdi. İltica Yasası’nda yapılan değişiklikle Bosna-Hersek, Makedonya ve Sırbistan güvenli ülke statüsüne alındı. Böylece bu ülkelerden gelen iltica başvuruları hızlı bir şekilde karara bağlanıp gelenler geri gönderilecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.