Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İki saat için Gürcistan'a girdiler, 9 gün sonra 2500 Euro ödeyerek çıkabildiler

İçeriğinde kodein maddesi bulunan bazı ağrı kesicilerle Gürcistan'a girenler 2 bin 500 Euro para cezasına çarptırılıyor. İşlemlerin uzun sürmesi sebebiyle de ülkeyi terk etmelerine günlerce izin verilmiyor.Fransa’dan Türkiye’ye izine...

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2014 15:10
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2014 15:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İki saat için Gürcistan'a girdiler, 9 gün sonra 2500 Euro ödeyerek çıkabildiler
İçeriğinde kodein maddesi bulunan bazı ağrı kesicilerle Gürcistan'a girenler 2 bin 500 Euro para cezasına çarptırılıyor. İşlemlerin uzun sürmesi sebebiyle de ülkeyi terk etmelerine günlerce izin verilmiyor.

Fransa’dan Türkiye’ye izine giden bir aile birkaç saatliğine Gürcistan’a gezmeye gitti, ülkeden 9 gün sonra çıkabildi. Yanında taşıdığı ağrı kesici yüzünden gümrükte alıkonulan Arzu Bilici 2 bin 500 Euro para cezası ödeyerek ülkeden ayrılabildi. Hem Fransız hem de Türk pasaportuna sahip olan Arzu Bilici iki devlet yetkililerinin de sorunuyla ilgilenmediklerinden şikâyetçi.

Fransa’nın Strasbourg şehrine 20 kilometre mesafedeki Brumath’da yaşayan Arzu Bilici, ailesiyle birlikte yaz tatili geçirmek için gittiği Ardahan’dan birkaç saatliğine Gürcistan'a gitmek istedi. Gümrük kapısından geçerken altın veya ilaç olup olmadığını soran polislere migren hastalığı olduğu için yanında taşıdığı 'Dafalgan' adlı ağrı kesici haplarının olduğunu söyledi ve o andan sonra problemler başladı. Aile, tekrar Türkiye’ye dönmek istedi fakat buna izin verilmedi. Sonra polislerle birlikte gezmek istediği Ahıska’ya gittiler. Bu arada Fransa’nın Gürcistan Konsolosluğu'ndan bir yetkili, sadece ilacın içindeki bir maddenin oranının kontrol edilip belki bir miktar ceza ödeyip bırakılacağını aktardı. Arzu Bilici, “Aynı anda hem Türkiye hem de Fransız yetkili makamlara iletildi, doktor raporları da geldi ama dinlemediler.” dedi.

"ERTESİ GÜN İŞLEMLERİNİZ BİTER, DEDİLER 9 GÜN BEKLETTİLER"

Eşi, ve 3 çocuğu ile birlikte Ahıska’ya varan Bilici ailesi geceyarısına kadar ifade verdi. İki küçük çocuğunu Ardahan’a akrabalarının yanına gönderen Arzu Bilici esi ve büyük oğlu ile birlikte otele yerleştiler.

Yetkililer ilacın Tiflis’te kontrol edileceğini ertesi gün geleceğini söylediler, ertesi gün analiz raporları gelmedi. Araya hafta sonu girdi, pazartesi günü rapor maille geldi fakat polisler bu sefer de orijinalinin gelmesi gerektiğini söylediler. İki gün de orijinalini beklediler, orijinali geldikten sonra Bilici savcılığa gitti ve mahkemeye çıkmasına karar verdiler. Fakat buradaki savcının onayından sonra Tiflis Savcılığı'nın da onaylaması gerektiğini söyleyerek iki gün daha beklettiler ve 9. günün sonunda mahkemeye çıkabilen Arzu Bilici, mahkemenin verdiği "2 bin 500 Euro para cezası, 5 yıl Gürcistan’da araç kullanmama ve 5 yıl boyunca Gürcistan’da, eğitim, sağlık ve hukuk alanında çalışamama" cezasıyla ülkeden ayrılmak zorunda kaldı. Hayatında ilk defa mahkemeye çıktığını söyleyen Bilici “Çok kötü bir şeydi, Allah kimseye yaşatmasın." dedi.

BİR AİLE DAHA AĞRI KESİCİ YÜZÜNDEN 10 GÜN BEKLEDİ

Bilici ailesi işlemlerinin bitmesini beklerken 4. gününde yine Fransa’da yasayan Hatice Kaynar ismindeki Türk vatandaş aynı sebepten polis merkezine getirildi. Hatice Kaynar ve eşi de10 gün mahkemeye çıkmayı bekledi ve 2 bin 500 Euro para cezası ödeyerek Gürcistan’dan ayrıldılar.

"BAZILAR HİÇ DÖNEMEDİLER"

Hem Türkiye hem Fransa Dışişleri bakanlıklarına kadar haber verdiklerini söyleyen Bilici ilgisizlikten şikâyetçi, “Sadece telefonla arayıp hal hatır sordular ama resmi olarak hiç bir şey olmadı." dedi.

Fransız Konsolosluğu'nun ilgilenmekten daha çok moral bozduğunu söyleyen Arzu Bilici, kendilerine "siz suç işlediniz; kodein yasak. Bazıları bir hafta kaldı, bazıları 10 gün, bazıları ise hiç dönemediler." kendileriyle ilgilenmediklerini söyledi. Bilici, "Fakat ne zaman olay Fransız medyasına yansıdı, ondan sonra aramaya başladı." dedi.

Olaydan sonra 4 gün boyunca her gece ayni kâbusları görerek uyandığını söyleyen Bilici 17, 12 ve 6 yaşlarındaki çocuklarının da bu psikolojiyi üzerlerinden atamadıklarını söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.