Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hollanda Başbakanı Rutte: Kimsenin özgürlüğü sınırlanmamalı

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, "Kimsenin özgürlüğü sınırlanmamalı. Özgürlüğü korumak herkese düşüyor" dedi.Mark Rutte, Ülkesel Dinlerarası Diyalog Toplantısı kapanış programında konuştu. Hollanda Sosyal İşler Bakanı Lodewijk...

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2014 00:32
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2014 00:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hollanda Başbakanı Rutte: Kimsenin özgürlüğü sınırlanmamalı
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, "Kimsenin özgürlüğü sınırlanmamalı. Özgürlüğü korumak herkese düşüyor" dedi.

Mark Rutte, Ülkesel Dinlerarası Diyalog Toplantısı kapanış programında konuştu. Hollanda Sosyal İşler Bakanı Lodewijk Asscher ve Adalet Bakanı İvo Opstelten'in inisiyatifi ile gerçekleşen toplantıya Hollanda genelinden 120'ye yakın davetli katıldı. Aralarında Yahudi, Hıristiyan, Müslüman, Budist ve diğer din temsilcilerinin de bulunduğu toplantının kapanış bölümünde konuşan Başbakan Mark Rutte, böylesine anlamlı bir toplantının yapılmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi.

SORUMLULUK HERKESE DÜŞÜYOR

Herkesin Hollanda'da birbirleri ile diyalog çerisinde olması gerektiğini dile getiren Rutte, "Sorumluluk herkese düşüyor. Özgürlük bizim olmazsa olmazlarımızdan. Kimsenin özgürlüğü sınırlanmamalı. Özgürlüğü korumak herkese düşüyor." şeklinde konuştu.

ÜLKEDE YAŞANILAN OLUMSUZLUKLAR ANLATILDI

Basına kapalı gerçekleştirilen ve yedi saat süren toplantıyı değerlendiren Antropolog İbrahim Yerden, Sosyal İşler Bakanlığı'nın çağrısı üzerine dini kuruluşların temsilcilerinin ağırlıklı olarak toplantıda yer aldığını söyledi. Yerden, "Bir araya gelmedeki nedenler özellikle Hollanda'daki son yaşanılan gelişmeler sonucunda Bakan Asscher, yeniden bir köprü oluşturma, dini kuruluşlar arasında diyalog olayını geliştirme çağrısında bulundu. Bu anlamda tartışma grupları oluşturuldu. Bundan sonraki süreçte yaşanılan olaylara kaygısız kalınamayacağı, kişi olarak, kurum olarak herkesin sorumluluğu olduğu vurgulandı. Farklı dini örgütlere mensup kişiler ülkede ki yaşadıkları olumsuzlukları anlattılar." ifadelerini kullandı.

PROBLEMLERİ NASIL ÇÖZEBİLİRİZ

Devlet ile Müslümanlar Arası İletişim Organı (CMO) Başkanı Raşit Bal ise Yahudi, Hristiyan, Müslüman ve Hümanist kesimin devletin üst düzey yetkililerinin de olduğu bir ortamda bir araya gelmelerinin önemli olduğunu aktardı. Bal şunları söyledi: "7 saat süren görüşmede toplumdaki kutuplaşmalarının önlenmesi konusu ele alındı. Hollanda toplumunda gerilimler, kutuplaşmalar var, bu gittikçe derinleşiyor ve sorun haline dönüşüyor. Sosyal İşler Bakanı ve Başbakan Yardımcısı farklı kesimleri bir araya getirdi. Birbirleriyle daha yakın tanışmaları ve bu problemi nasıl daha iyi çözebiliriz sorusu merkeze alınarak öneriler somutlaştırmaya çalışıldı. Daha çok bireysel katkılar söz konusuydu. Daha etkin projelerin geliştirilmesi için çalışma grupları oluşturuldu. Gruplar görüş alışverişinde bulundular. Sonra da bir araya gelip o ürettikleri somut planları detaylandırdılar."

TOPLANTIDAN BEKLENTİ DİNLERARASI ÇATIŞMALARIN AZALMASI

Programa Utrecht Üniversitesi'nden katılan yüksek lisans öğrencisi Kübra Korkmaz, din adamlarından sonra 50 öğrenci arasından seçilerek bu toplantıya katıldığını söyledi. Korkmaz, "Daha çok geçen yaz Hollanda'da gruplar arasında olan tartışmalar ve dinlerarası çatışmalar ele alındı. Bu durumların bir daha olmaması için çözüm yollarına bakıldı. Bu toplantıdan en büyük beklentileri dinler arası çatışmaların azalması. Gençlerin ve bütün toplumun beraberce yaşama ideali içinde yaşayabilmesi üzerinde duruldu." şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.