Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hayatını kurtarmak için ikizinin önüne atladı!

Almanya’nın Münih kentindeki 18 yaşındaki İran asıllı Alman’ın düzenlediği saldırıda dördü Türk, dokuz kişi öldü. Katliamda hayatını kaybeden Batı Trakya Türkü Hüseyin Dayıcık'ın ikiz kardeşini kurtarmak için yaptığı kahramanlık İngiliz basınında da yer buldu.

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2016 11:27
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.2016 12:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hayatını kurtarmak için ikizinin önüne atladı!
Ancak İngiliz gazeteleri Hüseyin için "Yunan kahraman" ifadesini kullandı.

ALMANYA’nın Münih kentinde önceki gün McDonalds şubesi ve Olympia adlı alışveriş merkezinde düzenlenen silahlı saldırısonucu 9 kişi öldü, 16 kişi yaralandı, saldırgan da intihar etti. Ölenlerden dördü Türkçıktı. Yaralılar arasında da Türkler olduğu belirtildi. Saldırıyı 18 yaşındaki İran kökenli Alman vatandaşı Ali David Sonboly düzenledi. Alman yetkililer, Sonboly’nin ebeveynleriyle yaşadığı evde yaptıkları aramada kitlesel katliamlara ilişkin pek çok yayın buldu, internette de bu yönde arama yaptığı tespit edildi, ancak saldırı olduğunda ilk akla gelen terör örgütü IŞİD’e dair bir delile rastlanmadı. Münih Emniyet Müdürü Hubertus Andrae, “IŞİD’le kesinlikle hiçbir bağlantısı yok” derken, saldırıyı Norveçli yabancı düşmanı ırkçı terörist Anders Behring Breivik’in 2011’de düzenlediği ve 77 kişiyi öldürdüğü katliama benzetti.

BREIVIK HAYRANI

Andrae, Münih’teki saldırının Breivik’in katliamının beşinci yıldönümünde olduğuna da işaret ederek, “Açık bir bağlantı var” dedi. Sınıf arkadaşları da Sonboly’nin WhatsAppaplikasyonunda Breivik’in fotoğrafını kullandığını anlattı. Saldırganın siyasi bir motivasyonu olmadığını ifade eden polis kaynakları, saldırganın psikolojik sorunları olduğunu ve tedavi gördüğünü de belirledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, saldırıda Türklerin öldüğünü doğruladı. Ölen Türklerin adlarının ise Can Leyla (14), Selçuk Kılıç (17), Batı Trakyalı Hüseyin Dayıcık (17) ve Sevda Dağ (45) olduğu açıklandı. Selçuk Kılıç ve Can Leyla, komşu çocuklarıydı ve aynı okulda okuyordu. Görgü tanığı 24 yaşındaki Cem Güngörmüş, “Saldırgan gözü dönmüş gibiydi. Acımasızca önüne gelene ateş ediyordu. Olay tam bizim dönerci dükkanının önünde oldu. Kendimi arka tarafa atarak zor kurtuldum” dedi.

İKİZ KARDEŞİNİN ÖNÜNE ATLADI

Uluslararası basın, saldırıda hayatını kaybedenler arasında bir de Yunan olduğunu bildirdi. Ancak bu kişinin Batı Trakya Türkü Hüseyin Dayıcık olduğu anlaşıldı.

Hatta İngiliz gazetesi Daily Mail saldırıya ilişkin manşetten verdiği bir haberde "Münih kahramanı Yunan genç" başlığını attı. Haberde, ikiz kız kardeşinin önüne atlayarak onu kurtaran Dayıcık'ın vurularak öldürüldüğü belirtildi. Bir diğer İngiliz gazetesi Mirror gazetesi de "kahraman" olarak nitelediği Hüseyin Dayıcık'tan gelen haberle yıkılan acılı baba Süleyman Dayıcık için "Oğlunun ölüm haberini alan Yunan baba kalp krizi geçirdi" ifadesini kullandı.

BEDAVA MÖNÜ DAVETİ

Diğer öldürülenlerden üçünün Kosova Arnavutu olduğu belirlendi. Babası taksi şoförü olan, annesi ise bir mağaza zincirinde çalışan Ali David Sonboly’nin okulda itilip kakılmaktan ve sosyal medyada alay edilmekten şikayet ettiği haberlere yansıdı.

Alman polisi, Sonboly’nin bir genç kızın Facebook hesabını hack’lediğini ve bu hesaptan kurbanlarını “McDonald’s’ta bedava mönü var” diye çağırarak tuzağa düşürdüğünü belirledi. Katil, ele geçirdiği Facebook hesabından “Yarın saat 16.00’da Meggi’ye gelin, size hamburger ısmarlayacağım, ama fazla pahalı olmayacak” diye paylaşım yaptı. Kurbanların bu çağrı üzerine mi gittiği, yoksa tesadüfen mi orada olduğu açıklık kazanmadı.

IŞİD SEVİNDİ

IŞİD’in saldırıyla bir bağlantısı çıkmamasına rağmen terör örgütüne yakın sosyal medya hesapları eylemi kutladı. Hesaplardan birinde “Münih saldırısını şimdiye kadar IŞİD üstlenmedi. Ancak kafirlere zarar veren her şey bizi mutlu eder” diye yazıldı.

AÇIK KAPI HASHTAG'İ

Olay nedeniyle bölgedeki metro seferleri durdurulunca, bölge halkı evlerine gidemeyenlere kapılarını açtı. Twitter’da açılan offenetuer (açık kapı) hashtag'i altında birçok kişi evlerinin müsait olduğunu belirterek, insanları davet etti.

ERDOĞAN’DAN TAZİYE MESAJI

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Münih’te meydana gelen silahlı saldırı nedeniyle Alman mevkidaşı Joachım Gauck’a taziyede bulundu. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, Gauck’a gönderdiği taziye mesajında aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu çok sayıda masum insanın söz konusu saldırı neticesinde hayatlarını kaybetmelerinden ve yaralanmalarından derin üzüntü duyduğunu ifade etti ve saldırıyı kınadı.

MERKEL: ZOR GECEYDİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise konuyla ilgili açıklamasında “Münih halkı bir dehşet gecesi geçirdi. Böyle bir geceye tahammül etmek zor. Kalbimizde acıyla bir daha ailelerine dönemeyeceklerin yasını tutuyoruz. Birkaç gün içinde bu kadar çok kötü haber alınca daha da zor” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.