Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hacılar, peygamberimizin izini Medine'de sürüyor

Medine'de Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.s.) kabrinin de bulunduğu Mescidi Nebevî'de son günlerini geçiren hacılar, peygamberimizin mekanlarını dolaşıyor. Hacıların bir kısmı ülkelerine dönerken, bir kısmı ise kutsal topraklara...

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2013 10:35
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2013 10:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hacılar, peygamberimizin izini Medine'de sürüyor
Medine'de Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.s.) kabrinin de bulunduğu Mescidi Nebevî'de son günlerini geçiren hacılar, peygamberimizin mekanlarını dolaşıyor. Hacıların bir kısmı ülkelerine dönerken, bir kısmı ise kutsal topraklara veda etmeye hazırlanıyor. İslam tarihinde yapılan ilk mescit olan Kuba Mescidi'nde kılınan iki rekat namazın karşılığı ise bir umre sevabı. Hacıların en uğrak yerlerinden biri de bu mescit. Hacılar, Medine'deki kutsal mekanları ziyaret ederek namaz kılıyor, dualar ediyor ve hatıra fotoğraf çektiriyor.

Dünyanın dört bir yanından gelen Müslümanlar, hac vazifesinin ardından şimdi Medine'de peygamberimizin izini sürüyor. Medine'de, hacılar, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.s.) kabrinin de bulunduğu Mescidi Nebevî'nin yanı sıra Kuba Mescidi, Mescid-i Cuma, Mescidü'l Kıbleteyn, Cennetü'l Baki gibi kutsal yerleri ziyaret ediyorlar.

Uhut ve Hendek savaşlarının yapıldığı yerleri de gören hacılar, tüm şehitler için dualar ediyor.

HACILAR YEŞİL HALIDA NAMAZ KILMAK İÇİN YARIŞIYOR

Peygamber efendimizin defnedildiği Kabr-i Saadet (Ravza-ı Mutahhare) hacıların gece gündüz selam verdiği bir mekan. Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer'in (r.a) de kabrinin bulunduğu bu mekanda, hacılar birbirleriyle namaz kılmada yarışıyor. Peygamberimizin "Evimle minberim arası cennet bahçelerinden bir bahçedir" hadisi şerifi doğrultusunda hacılar burada namaz kılmaya özen gösteriyorlar. 'Yeşil Halı' ismi de verilen bölgede, en az iki rekat namaz kılınıyor.

Hacıların ziyaret ettiği mekanlardan biri de peygamberimizin Medine'ye hicreti sırasında devesinin durduğu yere yapılan Kuba Mescidi. Yapımı için bizzat peygamberimizin taş taşıdığı Kuba Mescidi, Kur'an-ı Kerim'de 'Takva Mescidi' adıyla geçiyor.

İslam tarihinde yapılan ilk mescit olan Kuba Mescidi'ne, abdest alarak namaz kılmak amacıyla giden bir kişinin umre yapmış gibi sevap kazanacağı, hadisi şeriflerde yer alıyor. Bu sebeple hacılar buraya gelerek iki rekat namaz kılıp umre sevabı kazanmaya çalışıyor.

İKİ KIBLELİ MESCİT

Hacılar Mescid-i Cuma'yı da ziyaret ediyor. Burada Peygamberimiz ilk Cuma namazını kıldı ve Cuma hutbesi okudu. Bir başka ziyaret noktası ise kıblenin Mescid-i Aksa'dan Mescid-i Haram'a dönüştüğü Mescidü'l Kıbleteyn. İlk başlarda Mescid-i Aksa'ya durularak namaz kılınırken; bir öğle namazı sırasında inen ayet üzerine kıble, Kabe'nin bulunduğu Mescid-i Harem olarak değiştirildi.

Namazın ikinci rekatı kılınırken Cebrail (a.s) tarafından Hazreti Muhammed'e (s.a.s) "Yüzünü Mescid-i Haram'a doğru çevir. Ey Müminler siz de nerede bulunursanız namazda yüzünüzü oraya doğru çevirin." vahiy getirildi. Bunun üzerine peygamberimiz ve cemaat Kudus'ten Kabe istikametine döndü. Namazın iki rekatı Mescid-i Aksa'ya, son iki rekatı da Kabe'ye doğru kılındığı için bu mescit 'iki kıbleli mescit' anlamına gelen Mescid-i Kıbleteyn ismiyle biliniyor. Mescid-i Kıbleteyn'de halen Mescid-i Aksa yönünde sembolik bir kıblegah yer alıyor.

Mescid-i Nebi'nin doğu tarafında bulunan Cennetü'l Baki Kabristanı'nda da yaklaşık 10 bin sahabenin yattığı rivayet ediliyor. Hacılar buraya gelerek dualar ediyor.

HZ. HAMZA'NIN ŞEHİT EDİLDİĞİ UHUT SAVAŞI

Peygamber Efendimizin dişinin kırıldığı ve yanağından yaralandığı, amcası Hazreti Hamza'nın (r.a) şehit olduğu Uhut Savaşı'nın yapıldığı yer de hacılar tarafından ziyaret ediliyor. Hacılar, Uhut Savaşında şehit düşen sahabeler için dualar ediyor.

Peygamberimizin izini süren hacılar, Hendek Savaşı'nın yapıldığı yere de gidiyor. Hendek Savaşı, Müslümanlara yönelik son saldırı niteliğinde. Bu savaşın yapıldığı alanda eskiden beri 7 küçük mescit bulunuyordu. Ancak günümüzde iki eski mescit dururken; diğer 5 mescidin yerine ise büyük bir mescit inşa edildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.