Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hacı adaylarına bulaşıcı hastalıklara karşı sağlık uyarısı

Bu yıl hac için Suudi Arabistan’a seyahat edecek hacı adaylarına yönelik sağlık uyarı kampanyası başlatıldı. Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), müslüman ülkelerde özellikle Ebola virüsü ve Mers gibi bulaşıcı...

Haber Giriş Tarihi: 30.08.2014 14:18
Haber Güncellenme Tarihi: 30.08.2014 14:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bu yıl hac için Suudi Arabistan’a seyahat edecek hacı adaylarına yönelik sağlık uyarı kampanyası başlatıldı. Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), müslüman ülkelerde özellikle Ebola virüsü ve Mers gibi bulaşıcı hastalıklara karşı tedbir alınması ve dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulunuyor. DSÖ’nün bu iki hastalığın ülke sınırlarını aşma ihtimalinden dolayı birden fazla ülkeyle işbirliği içinde çalıştığı belirtildi.

The National’daki habere göre DSÖ Mısır ofisi üst düzey iletişim uzmanı Rana Sidani, hac adaylarına yola çıkmadan önce sağlık uzmanına başvurmaları ve hac seyahati yapmalarının uygun olup olmadığının tespit edilmesi tavsiyesinde bulundu. Sidani, hac mevsiminde dünyanın farklı bölgelerinden gelen milyonlarca kişinin kısıtlı alanlarda biraraya geldiğini ve ishal ve deri enfeksiyonları gibi birçok bulaşıcı hastalığın yayılmasının beklendiğini söyledi.

Hacıların yoğun trafik içerisinde ve sıcak havada uzun mesafeleri gitmesi neticesinde kalp rahatsızlıkları ve güneş çarpması gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların da görüldüğünü kaydeden yetkili, iyi pişmemiş et ve sağlıksız ortamlarda hazırlanan yiyeceklere karşı da dikkatli olunması uyarısında bulundu. Sidani ayrıca Ebola’nın çok kolay bulaşabileceğini ve hasta kişi ya da hayvanın kan ya da vücut sıvısı yoluyla başka insana geçebileceğini kaydetti.

Batı Afrika’dan başlayan Ebola hastalığının yayılmasını altı ile dokuz ay arasında durdurmayı hedefleyen DSÖ, kaydedilen vakaların yüzde 40’ının son üç haftada görüldüğünü açıkladı. Şu ana kadar Sierra Lione, Liberya, Nijerya ve Gine’de bin 552 kişi Ebola’dan hayatını kaybederken 3 binin üzerinde insan da virüse yakalandı.
Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan’da Mers’in 2012’de görülmesinden bu yana 725 vaka kaydedildi ve 302 kişi hayatını kaybetti. Krallık, geçen hafta ülkede Ebola virüsüne rastlanmadığını açıklamıştı. Yetkililer, özellikle tavaf sırasında aşırı kalabalıktan dolayı hacılara maske takması uyarısında bulunuyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.