Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gürcistan’da Saakaşvili dönemi sona erdi

Gürcistan’da bugün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalif Gürcistan Rüyası’ndan Giorgi Margvelaşvili seçimlerden zaferle çıktığını ilan etti. Açılan sandıkların sayımları devam ederken, sandık başı anket sonuçlarına...

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2013 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2013 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gürcistan’da Saakaşvili dönemi sona erdi
Gürcistan’da bugün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalif Gürcistan Rüyası’ndan Giorgi Margvelaşvili seçimlerden zaferle çıktığını ilan etti. Açılan sandıkların sayımları devam ederken, sandık başı anket sonuçlarına göre Margvelaşvili yüzde 65’le seçimleri önde tamamlayacak.

Rus basınında yer alan haberlere göre, Tiflis’te bulunan parti merkezinde toplanan vatandaşlara hitap eden Margvelaşvili, “Beni destekleyen herkese teşekkür etmek istiyorum. Başbakanımız bugünkü zaferi kolaylaştırdı…” dedi.

Gül Devrim’i ile iktidara gelen ve 2003’ten bu yana Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin desteklediği Birleşik Ulusal Hareketi’nden David Bakradze’nin ise yüzde 20 ancak oy alması bekleniyor.

Bakradze de muhtemel zaferi nedeni ile Margvelaşvili’yi kutladığı kaydedildi. Merkez Seçim Kurulu sonuçlarının çok farklı olmasını beklemediğini ifade eden Bakradze, “Genel olarak resim ortaya çıktı. Merkez Seçim Kurulu’ndan gelecek verilerin çok farklı olacağını düşünmüyorum. Giorgi Margvelaşvili’yi seçimleri kazanması nedeni ile kutluyorum. İnsanların beklentilerine yönelik sözleri yerine getirmesini ümit ediyorum. Muhalif lider olarak ülkemizin daha ileri gitmesi ve halkın daha iyi yaşaması için kendisi ile işbirliğini sürdüreceğim.” dedi.

2012 parlamento seçimlerinde Saakaşvili’nin partisine karşı aday olan milyarder iş adamı Bidzina İvanişvili, başbakan olmuştu.
Yıl başında yapılan yasa değişikliği ile gücü önemli ölçüde zayıflatılan Cumhurbaşkanlığı için 23 aday yarıştı. 3,3 milyon seçmenin olduğu ülkede seçimlere katılım yüzde 46,6 olarak gerçekleşti.

Görevini bırakmaya hazırlanan Saakaşvili basına yaptığı değerlendirmede bundan sonrası için rahat bir yaşam planladığını söyledi. Batı yanlısı Saakaşvili’nin 2008’de Rusya ile savaşa girmesinin ardından ekonomik ve siyasi alanda etkinliği giderek azaldı.

Saakaşvili karşıtı siyasetin öncüsü olan İvanişvili’nin Forbes dergisine göre 5,5 milyar dolarlık serveti bulunuyor. İvanişvili, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası siyaseti bırakabileceğini açıklamıştı. Zenginliğini Rusya’da kazanan İvanişvili, bu ülke ile ilişkilerin yeniden kurulmasında kısmi başarılar sağladı. ABD ile ilişkilerin gelişimine de olumlu bakan İvanişvili, Avrupa Birliği ile entegrasyonu da destekliyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.