Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Güney Afrika’da elektrik kesintilerinin ekonomiye aylık zararı 7 milyar dolar

Güney Afrika Kamu İşletmeleri Bakanlığı, elektrik kesintilerinin ekonomiye zararının aylık 7 milyar doları bulduğunu bildirdi. Güney Afrika’da elektrik üretimi ve dağıtımını tekelinde bulunduran kamu firması ESCOM ise kesintilerin devam...

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2015 16:44
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2015 16:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Güney Afrika’da elektrik kesintilerinin ekonomiye aylık zararı 7 milyar dolar
Güney Afrika Kamu İşletmeleri Bakanlığı, elektrik kesintilerinin ekonomiye zararının aylık 7 milyar doları bulduğunu bildirdi. Güney Afrika’da elektrik üretimi ve dağıtımını tekelinde bulunduran kamu firması ESCOM ise kesintilerin devam edeceğini duyurdu.

Firmanın Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Perşembe günü saat 12.00 - 22.00 arası elektrik kesintisinden dolayı Güney Afrika halkından özür dileriz.” denildi.

Afrika’nın ikinci büyük ekonomisi Güney Afrika’da enerji krizi ülkenin ilk gündem maddesi olmaya devam ederken, geçtiğimiz haftalarda ESCOM’un üst düzey 4 müdürü görevden alındı. Enerji krizini aşmak için Devlet Başkan Yardımcısı ve Kamu İşletmeleri Bakanı’nın idaresinde 'Savaş Odası' kuruldu. Savaş Odası, ESCOM idarecilerini, 'belirlenen elektrik kesintileri takvimine uymadıkları ve işletmeleri yanlış yönlendirerek zarara uğrattıkları'nı gerekçe göstererek cezalandırdı.

İşlerine son verilen idareciler, jeneratörlerin kapasitesinin artık yetersiz kaldığını ve bir çok ünitenin de zamanında servis yapılmadığından çalışmadığı için elektrik üretiminde sıkıntı yaşandığını söyledi.

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma ise enerji krizinin sorumlusu olarak 20 yıl önceki beyaz idareyi gösterdi. Zuma ayrıca, 2010 Dünya Kupası’nda santrallerin kapasitesi üzerinde çalışmasının da bugünkü sorunda etkili olduğunu ifade etti.

Güney Afrika’da elektrik kesintileri başta fabrikaları etkilerken, lambalar çalışmayınca trafikte kilitlenmeler oluyor. Büyük firmaların çoğu jeneratörlerle idare ederken, çok işçi çalıştıran işletmeler Çin usulü 3 vardiye sistemine geçmek için plan yapıyor.

Dünyanın 7. büyük elektrik üreticisi olan ESCOM, kömürden enerji ürettiği santrallerde gerekli yatırımları yapmadığı için büyük sorun yaşarken Zuma, nükleer enerji konusunu gündeme getiriyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.