Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Güney Afrika'da Apartayt celladının serbest bırakılmasına tepki yağıyor

Güney Afrika’da 1994 yılına kadar devam eden beyaz azınlığın ırkçı rejiminin (Apartayt) son döneminde 'ölüm mangasını' yöneten Alpay Eugene de Kock’un şartlı tahliye kararına tepki yağdı. Mahkemenin kararının ardından medyanın...

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2015 14:34
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2015 14:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Güney Afrika’da 1994 yılına kadar devam eden beyaz azınlığın ırkçı rejiminin (Apartayt) son döneminde 'ölüm mangasını' yöneten Alpay Eugene de Kock’un şartlı tahliye kararına tepki yağdı. Mahkemenin kararının ardından medyanın karşısına çıkan Adalet Bakanı Michael Masutha, “Eugene de Kock kurbanların mezarlarının belirlenmesinde yardımcı oldu. Uzlaşı için serbest bırakılmasına karar verdik” dedi.

İdari başkent Pretoria’ya ya 20 kilometre mesafedeki Vlakplaas çiftiliğinde kaçırdıkları apartayt karşıtı siyahları farklı işkence yöntemleri katleden ölüm mangasının lideri Eugene de Kock affedilirken, ırkçı rejimin birden fazla müebbet yiyen diğer cellatları Clive Derby-Lewis ve Ferdi Barnard tahliye edilmedi.

1980’li yıllarda Apartayt karşıtı 100’den fazla kişinin katledilmesine öncülük eden, 2 müebbet ve 212 yıl hapis cezası alan Kock’un, 20 yıl yattığı hapishaneden gizli bir şekilde tahliye edileceği haberi Güney Afrika gündemine oturdu. Beyaz rejimin kurbanlarının aileleri televizyon ve radyolarda tepkilerini dile getirirken, binlerce siyahi de sosyal medyada karara tepki gösterdi.

‘Vlakplaas’ ölüm çiftliğinde çalışan Morris Hlongwane kararın ardından anılarını şöyle anlattı, “Çiftliğe getirdikleri siyahları ya yakıyor, ya asıyor, ya kurşunluyor ya da hayvan pisliğine gömüyorlardı” dedi.

Kock’un 1992’de öldürdüğü Glenack Mama’nın eşi Sandra Mama ise şöyle konuştu, “ Eugene bütün bu cinayetleri bir sabah kalkıp kendi başına planlamadı. Başkaları da vardı. Güney Afrika’nın uzlaşı için daha alacağı çok yol var. Eugene rejimin bir ürünüydü. Onunla görüştüm. Özür diledi."

Xikwambene isimli kullanıcı, “ Hiç bir suçu olmayan abimin bir polis tarafından vurulduğunu gördüm. Özür dilemeyi bilmeyen beyazları affetmek çok zor” tweetiyle tepkisini dile getirdi. Mandy de Waal adlı Twitter kullanıcı ise “Eugene de Kock artık özgür, onu nasıl tarif edebilirim! Irkçı rejimin adamıydı o. İsmi ölüm beyefendisi idi” cümlesini kullandı.

Dün affedilen De Kock tartışması uzun süre Güney Afrika medyasını meşgul edecek gibi gözüküyor.

Güney Afrika'da apartheid sonrasında Devlet Başkanı Nelson Mandela ve Başrahip Desmond Tutu'nun öncülüğünde kurulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu’na konuşan Eugene de Kock, yüzden fazla insanın ölümünden sorumlu olduğunu kabul etmişti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.