Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gülen ABD'li siyasetçilere sponsor olmuş!

Washington Post'ta çıkan bir habere göre ABD Adalet Bakanlığı'nda bir ekip FETÖ örgütünün lideri Fetullah Gülen'le ilgili 85 kutu belgeyi inceliyor. İddiaya göre FETÖ ABD kongre üyelerinin 289 seyahatine sponsorluk yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2016 13:25
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2016 13:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gülen ABD'li siyasetçilere sponsor olmuş!
Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ABD'den Fethullah Gülen’in iadesini istemesi Washington Post gazetesince çok geniş ve ayrıntılı bir habere konu oldu.

ABD Adalet Bakanlığı’ndaki bir ekibin halen Gülen ile ilgili kanıtların bulunduğu 85 kutu belgeyi incelediğini anlatan gazete, Gülen hareketinin ABD’deki siyasi kampanyalara on binlerce dolar hibe ettiğini, Kongre üyelerinin de 289 seyahatinin sponsorluğunu yaptığını yazdı. Washington Post, Fethullah Gülen’i kastederek “77 yaşında, sağlığı kırılgan, Pennsylvania’da yaşıyor. Türkiye de bir darbenin beyni olduğunu söylüyor” başlıklı haberinde Gülen’in 200’den fazla kişinin ölümüne ve ABD’nin başlıca bir müttefiki ile kaosa yol açan kanlı 15 Temmuz darbe girişimini organize etmekle suçlandığına dikkat çekti.

Gülencilerin 150’den fazla ülkeye nasıl yayıldığı üzerinde duran gazete, Türk yetkililerinin “ABD’yi Gülen’i barındırmakla suçlarken ABD’nin başarısız darbeye karıştığını söylediklerini” belirtirken Ankara’nın Gülen’in iadesini “hem hukuki olarak hem de sadakat ve saygının bir ifadesi” olarak talep ettiği anlattı.

“ADALET BAKANLIĞI’NDAKİ EKİP BELGELERİ İNCELİYOR”

“Adalet Bakanlığı’nda bir ekip, ABD yetkililerine göre, Türkiye’nin Gülencilerin Türk toplumunun her kesimine sızdıklarını ortaya koyduğunu söylediği 85 kutu kanıt inceliyor” denildiği haberde “Türkiye, Gülen’in iadesini bir NATO üyesi ve İslam Devletiyle mücadeledeki başlıca bir ortağa güvenilmesi meselesi olarak görüyor” diye yazıldı. Bu çerçevede Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın gazeteyle yaptığı mülakat sırasında sarfettiği bazı sözlere de yer verildiği habere göre, Kılıç ABD’den tam destek beklentisini vurguladı.

Gazete, 1999 yılında ABD’ye ulaştığında Gülen’i geri göndermek için “yıllarca uğraşan” ABD hükümetinin ise, sürecin hukuki bir süreç olduğunu, siyaset ve ittifakların süreçte bir rollerinin olmadığını söylediğine dikkat çekti.

Gülencilerin ABD’deki faaliyetleri üzerinde duran gazete, bugün ülkenin en az 10 eyaletinde Gülen’den ilham alan 160 okulunun yanı sıra sivil toplum ve iş kuruluşlarının da bulunduğunu anlattığı haberinde örnek olarak da okulların bazılarının yüksek performans gösterdiğine, Teksas’taki Harmony okulunun Obama Yönetiminden 30 milyon dolarlık bir hibe aldığına da işaret ediliyor.

ABD’li gazete, buna karşın bazı eyaletlerde Gülen okullarının da sorunlarının olduğunu, örneğin Oklahoma eyaletinde devlet denetçilerinin yolsuzlukları ortaya çıkardığı vurgulandı.

“BEYAZ SARAY’DAKİ YEMEKLERE KATILIYOR, SİYASİLERİ AĞIRLIYORLAR”

Haberde Cemaat’in siyasette nüfuz elde etmek için yaptığı çalışmalar üzerinde de duruldu. Bu alanda faaliyet gösteren Cemaat kuruluşlarının bazılarının çalışmalarına dikkat çekilirken de “Üyeleri, Beyaz Saray’daki yemeklere katılıyor, konferans ve törenlerde hükümet yetkilileri ağırlıyor” denildikten sonra ABD eski Başkanı Bill Clinton’un 2008 yılında bu etkinliklerden birine hitap ettiği anımsatıldı.

Washington Post, üzerinde durduğu diğer bir konuyu, Gülencilerin son yıllarda siyasi kampanyalara yaptıkları hibeler oluşturuyor. Bu hibelerden yararlananlar arasında Demokrat Parti Başkan Adayı Hillary Clinton’un adını da geçiyor.

“KONGRE ÜYELERİNİN 289 SEYAHATİNİN SPONSORLUĞUNU YAPTILAR”

ABD gazetesi, Gülen hareketeyle bağları olan bir düzineden fazla kuruluşun 2007 yılından bu yana Kongre üyelerinin 289’dan fazla seyahatının sponsorluğunu yaptıklarını anlatırken de bu seyahatlerin yarısına yakın bir bölümünün Türkiye’ye yapıldığına dikkat çekti.

Gülenci kuruluşların çalışmalarındaki şeffaflık eksiliğinin kuşku yarattığının altını çizen WPost, ABD yetkililerine dayanarak FBI’nin geçmişte ve şimdi Gülen’e bağlı bazı kuruluşlar hakkında soruşturmalar yapıldığını ancak şimdiye kadar herhangi bir suçlama getirilmediğini de belirtti.

WPost haberinde CIA eski yetkisi Graham Fuller’ın de bulunduğu ABD’deki bazı uzmanların darbe girişimi öncesi ve sonrası Gülen ve hareketine yönelik olumlu değerlendirmelerine ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisinin gösterdiği tepkiye de yer verildi.

Gülen’in ABD’de oturma iznine ilişkin sürece ayrınıtılı biçimde de değinildiği haberin dikkat çeken diğer bir unsuru da, Wikileaks tarafından 2011 yılında sızdırılar belgeler arasında bulunan bir diplmomatik yazışmadır. Buna göre, “Türkiye’deki ABD diplomatları da alarm vermişti. Mayıs 2006’da ABD’nin Türkiye’deki Başkonsolosu Deborah K. Jones, ABD vizesi için başvuran Türklerin arasında Gülen destekçilerinin ‘artan oranı’na ilişkin kaygıları dile getirmişti.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.