Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gül’e soru sorunca hayatı değişen Altındiş: Tutuklanırım diye ülkeme dönemiyorum

Harvard Üniversitesi’nde bir konferansta konuşan eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e “Gezi olayları ve insan hakları ihlalleri” ile ilgili soru sorarak dikkatleri üzerine çeken Dr. Emrah Altındiş, olaydan sonra büyük bir komploya maruz...

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2014 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2014 12:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gül’e soru sorunca hayatı değişen Altındiş: Tutuklanırım diye ülkeme dönemiyorum
Harvard Üniversitesi’nde bir konferansta konuşan eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e “Gezi olayları ve insan hakları ihlalleri” ile ilgili soru sorarak dikkatleri üzerine çeken Dr. Emrah Altındiş, olaydan sonra büyük bir komploya maruz kaldığını ifade etti. Muhtemel baskılardan dolayı, çok özlediği Türkiye’ye dönüşünü ertelediğini dile getiren Altındiş, Türkiye’ye dönerse tutuklanma korkusu yaşadığını da dile getirdi. “Şu an kiminle görüşsem ‘sakın Türkiye’ye gelme’ diyorlar” diye konuşan Dr. Altındiş’in dönüşü ertelemesinin diğer sebebi ise Türkiye’deki üniversitelerin AK Parti baskısı altında olması.

30 Mayıs’ta Gül’e soru sorduktan sonra adeta hayatının değiştiğini söyleyen Dr. Altındiş, Cihan Haber Ajansı’na olayın ardından yaşadığı süreci anlattı. Dr. Altındiş, 17 Temmuz’da kimliği henüz belirlenemeyen birileri tarafından, kendisinin DHKP-C örgütü üyesi ve çok tehlikeli bir terörist olduğunun iddia edildiği, profesyonelce hazırlanmış İngilizce bir mektubun bölümdeki bütün öğretim üyelerine mail atıldığını söyledi.

Genç akademisyen, “Öğretim üyelerine gönderilen e-mailde, hayatlarının tehlikede olduğu, DHKP-C isimli yasa dışı örgüte üye çok tehlikeli bir terörist olduğum ve her an harekete geçebileceğim ifade ediliyordu. Hemen gereğinin yapılmasını istiyorlardı. Hocaların az da olsa bir kısmı bu gönderilen e-maili idrak edemedi. Gül’e soru sorduğumu bilen hocalar ise bu konuda duydukları üzüntüyü ve bana desteklerini dile getirdi. Bir yandan Harvard da bir soruşturma başlattı hakkımda. Benim terörist olup olmadığım araştırıldı. Buradaki soruşturmada aklandım. O esnada çalıştığım bölümden ayrıldım, yine Harvard Üniversitesi’nde dünyaca ünlü başka bir laboratuvarda çalışmaya başladım.” diye konuştu.

LİDERLER, SORU SORMA HAKKIMIZI GARANTİ ETSİN

Tehdit mesajlarından sonra Türkiye’den Tabipler Odası, KESK, DİSK, Eğitim-Sen gibi birçok kurum ve binlerce insandan teşekkür ve destek mesajı aldığını kaydeden Dr. Altındiş, “Türkiye’de bir insan barıştan, insan haklarından, eşitlik ve demokrasiden yanaysa bu tarz tehditlerle karşılaşıyor; dolaysıyla ben istisna değilim. Maalesef hakaret edenlerin içinde 3 tane öğretim görevlisi de var. Benim tehditleri engelleyecek, bu konuda yapabileceğim birşey yok; ama Türkiye’de yetkililerin yapabileceği bir şey var. ‘İnsan hakları ihlalleri konusunda bizlere soru sormak ve bizim hesap vermemiz normal bir durumdur.’ şeklinde bir açıklama yaparlarsa belki tehditler azalır. Tehditler devlet tarafından mı yoksa iktidar yanlısı kişiler tarafından mı yapılıyor bilemiyorum.” şeklinde konuştu.

Dr. Altındiş, insan hakları konusunda soru sorarak yanlış bir şey yapmadığını ve aldığı tehditler karşısında hukuki hakkını sonuna kadar arayacağını belirtti.

GÜVENLİK RİSKİ VE HÜKÜMET KONTROLÜNDEKİ YÖK BENİ ENGELLEYECEĞİ İÇİN DÖNÜŞÜMÜ ERTELEDİM

Dört yıl önce doktorasını İtalya’da tamamlayan ve hala Harvard’da çalışan genç bilim adamı, doktora sonrası araştırmalarını bitirdikten sonra amacının Türkiye’deki kamu üniversitelerinde çalışmak olduğunu; ancak bu şartlarda ülkeye dönmenin çok mümkün olmadığını söyledi. “Türkiye’ye dönersem devlete hakaretten ya da saçma sapan bir terör örgütü iddiası ile tutuklanıp tutuklanmayacağımı bilmiyorum, malum memlekette hapse atmadıkları muhalif kalmadı.” diyen Dr. Altındiş, “Türkiye’de şu an YÖK ve TÜBİTAK dahil bütün kurumlar iktidarın kontrolünde. Üniversitede kadro alabilir miyim? Kadro alırsam laboratuvar kurabilir miyim? Bilim yapabilir miyim? Hem güvenlik risklerinden, hem de şu koşullarda işimi, bilimimi yaptırmayacaklarından ötürü bu planlarımı erteledim. Ama bir gün mutlaka döneceğim tabii ki.” diye konuştu.

İNSANLAR ÖLÜYOR, YOLSUZLUKLAR YAPILIYOR; AMA KİMSE KONUŞMUYOR

“Türkiye’yi rezil ettin” şeklinde çok hakaret ve tepki aldığını anlatan Dr. Altındiş, “Sınır Tanımayan Gazeteciler'e göre Türkiye basın özgürlüğünde 180 ülkeden 154. sırada, OECD rakamlarına göre eğitimde 34. ülkeden son sıradayız. Youtube, Twitter daha geçenlerde kapatılmıştı. Nüfusun yaklaşık yüzde 20’si yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Her gün dört işçi iş cinayetlerinde öldürülüyor; Avrupa’da birinci, dünyada üçüncüyüz. Kadın erkek eşitliğinde 140 ülke arasında 124. sıradayız, her gün bir kadın cinayete kurban gidiyor. Saraylar yapılıyor, yolsuzluklar yapılıyor ama kimse konuşmuyor. Türkiye bunları mı hak ediyor? Benim haklı sorum mu bizi rezil ediyor yoksa bu bağımsız raporlar, gerçekler mi ?” şeklinde kendini savundu.

SORUDAN DOLAYI HİÇBİR PİŞMANLIĞIM YOK; BU CESARET BULAŞICI!

Eski Cumhurbaşkanı Gül’e soru sorduktan sonra hayatı altüst olduğu halde yaptıklarından hiçbir pişmanlık duymadığını belirten genç bilim adamı şöyle devam etti: “Kesinlikle hiçbir pişmanlığım yok. Gerçekleri dile getirmek bir bilim insanının esas görevi. Ayrıca insan haklarından ötürü zarar görmüş, Gezi'de çocuklarını kaybetmiş aileler ve Roboski’de öldürülmüş ailelerden teşekkür aldım. Azıcık bir iç ferahlaması yarattıysam mağdurlarda, o bana ömür boyu yeter. İnsan haklarına saygı duymak zorunda dünyadaki bütün devletler. Türkiye’deki yetkililer de buna dahil. Sorumlulara tüm bu sorular sorulacak. Türkiye toplumu demokrasi ile ilgili soruları her gün sokakta soruyor ve bu cesaret de bulaşıcı.”

LİDERLER BU TARZ SORULARLA YÜZLEŞMEK ZORUNDA

“Cumhurbaşkanı veya Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen tüm yetkililer bu tarz sorularla yüzleşmek zorunda; çünkü insan hakları ihlalleri her gün devam ediyor ve onlar sorumlu” diyen Dr. Altındiş, Kobani olaylarında onlarca kişinin öldürüldüğünü; ama bir kişinin bile tutuklanmadığını hatırlattı.

Şu ana kadar hakkında herhangi bir dava açılmadığı halde Türkiye’ye dönme planlarını bir süre erteleyen Dr. Altındiş, “Şu an kiminle görüşsem, siyasetçiler, gazeteciler ‘Türkiye’ye sakın gelme.’ diyor. Bir süre Türkiye’ye gitmeyi düşünmüyorum. Ailemi özellikle dedemi ve Karşıyaka’yı (İzmir) çok özledim.” dedi.

GELECEKTEN ÇOK UMUTLUYUM

Arkasında birilerinin gücü var iddialarının da birer iftira olduğunu vurgulayan Dr. Altındiş “Benim ne Amerikan vatandaşlığım var, ne yeşil kartım, ne siyasi bir parti veya bir cemaatle ilişkim. Emeğimle geçinen bir insanım. Sadece Türkiye toplumunun sağduyusu, iyiliği, güzelliği var arkamda. Cesaretimi HES’lere karşı direnen Karadenizli teyzelerden, taşerona direnen işçilerden, eşitlik isteyen Kürtlerden, Alevilerden, İslam’ı gözünü para bürümüşlerin elinden kurtarmaya çalışan antikapitalist Müslümanlardan, cinayetlere karşı direnen kadınlardan alıyorum. Türkiye insanı çok daha güzel bir yaşamı hak ediyor ve ben gelecekten çok umutluyum” diye konuştu...
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.