Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Guardian: Erdoğan, diktatörlüğe doğru yol alıyor

İngiliz Guardian gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaklaşan genel seçimde tek başına hareket ederek anayasayı yeniden düzenlemek ve parlamenter sistemi ortadan kaldırarak, başkanlık sistemini kendisi için getirmek istediğini yazdı. İngiltere’nin...

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2015 10:08
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2015 10:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İngiliz Guardian gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaklaşan genel seçimde tek başına hareket ederek anayasayı yeniden düzenlemek ve parlamenter sistemi ortadan kaldırarak, başkanlık sistemini kendisi için getirmek istediğini yazdı.

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Guardian, “Erdoğan kalıcı iktidarının yolunu buldozerle açarken Türkiye yol ayrımında” başlıklı bir makale yayımladı.

Yazıda, Türkiye’de önümüzdeki Pazar günü yapılacak milletvekili genel seçiminden önce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, tek başına hareket ederek yeniden bir anayasa düzenlemek istediği ve parlamenter sistemi ortadan kaldırarak planladığı başkanlık sistemiyle yeni bir diktatörlüğe doğru yol aldığı öne sürülüyor.

“Seçim sürecinde İstanbul’daki inşaatların üzerine asılı koca AK Parti afiş ve posterleri durumu açıklıyor.” ifadelerine yer veren gazete, Erdoğan’a ilişkin “Türkiye, tarihinde en zorlu politika aracıyla karşı karşıya.” deniliyor. Erdoğan’ın yeni taşındığı ve bir çok tartışmalara yol açan Cumhurbaşkanlığı Sarayı ise Romanya eski Cumhurbaşkanı Nikolay Çavuşesku’nun ya da Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in saraylarına benzetiliyor.

Yaklaşan seçim sürecinde bir ülkenin cumhurbaşkanının herhangi bir partiyi desteklememesi gerektiğine değinilen haberde, Erdoğan’ın yorumlarıyla ülkeyi etkilediği vurgulanıyor. Yazıda, Erdoğan’ın seçim kampanyasının son haftasında, kendisine sadık yayın kuruluşlarında toplam 44 saat konuşma yaptığına dikkat çekiliyor.

Haberde ayrıca şu ifadelere yer veriliyor:

“Bu genel seçimde esas soru şu: Türk seçmen, Erdoğan’ın büyük planları ve kendi gücünü muhkem hale getirmesine göz yumacak mı? Yoksa, kanatlarını kırparak onu engelleyecek mi? 2002’de büyük vaatler ve uzlaşmayla Türkiye’de başlayan yeni dönem, yerini yozlaşmış bir otoriterleşmeye bıraktı.”

ANAYASA KISKACI

Gazete, yapılacak genel seçimde, kamuoyu yoklamalarına dayanarak, AK Parti’nin anayasayı tek başına değiştirecek milletvekili sayısına ulaşamayacağı yorumu yapıyor. AK Parti’nin bürokrasiyi sahiplenici ve medyayı kontrol eden bir mekanizmaya dönüştüğü ifade edilen yazıda, Erdoğan’ın başbakan olduğu son dönemde, Anayasa Mahkemesi, TBMM, Merkez Bankası, Hakim Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) gibi temel devlet kurumlarının bağımsızlığını engellemek amacıyla son hamleleri yaptığı vurgulanıyor.

Genel seçimde Erdoğan’ın başarısız olabileceğine dair birçok işaretin bulunduğunu belirten gazete, daha önceki seçimlerde AK Parti’ye oy vermiş dindar Kürt kesimin, bu seçimde Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) oy vereceğine dair tahminleri aktarıyor.

KİLİT NOKTA: HDP

7 Haziran Pazar günü gerçekleşecek milletvekili genel seçiminde, AK Parti’nin dördüncü kez çoğunluğun oyunu alacağına kesin gözüyle bakıldığı belirtilen haberde, oyların yüzdesinin merak konusu olduğu belirtiliyor. HDP’nin ise yüzde 10 barajına takılıp takılmayacağı merak edilen diğer bir soru.

Haberde, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a yönelik ‘genç, telejenik (ekranda iyi gözüken) ve ikna edici’ ifadeleri kullanılıyor. Bu yüzden de seçimin sürpriz yıldızı haline geldiğinden ve özellikle genç seçmenin oyunu garantilediğinden bahsediliyor. Haberde son olarak, HDP’nin 70 milletvekili adayını meclise gönderme ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.