Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Görmez: IŞİD ve benzer yapıları İslam dünyası yeniden masaya yatırmalı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam dünyasının IŞİD, Boko Haram, Eş Şebab gibi yapıları ortaya çıkaran sebepleri yeniden masaya yatırması gerektiğini söyledi. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Mekke'de basın toplantısını...

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2014 18:38
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2014 18:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam dünyasının IŞİD, Boko Haram, Eş Şebab gibi yapıları ortaya çıkaran sebepleri yeniden masaya yatırması gerektiğini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Mekke'de basın toplantısını düzenleyerek, hac ve Kurban Bayramı ile ilgili açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını cevapladı.

IŞİD ve diğer terör örgütleri ile ilgili bir soruya ise Görmez, İslam dünyasının sadece IŞİD, Boko Haram, Eş Şebab örgütlerini değil, bütün benzer yapıları ortaya çıkaran sebepleri yeniden masaya yatırması gerektiğini belirtti.

Bu sebepleri harici ve dahili sebepler olarak ikiye ayıran görmez, “Müslümanlar hep hariciye vurgu yapıyorlar. Dahili sebepleri mümkün olduğu kadar ifade etmekten dahi kaçınıyorlar. Bunlar normal şartlar altında İslam dünyasında ortaya çıkan hareketler değil. Bunlar şiddetin, işgalin, sömürgelerin gölgesinde yaralı bilinçlerin ve ölümcül kimliklerin cehaletle buluşarak meydana getirdiği hareketlerdir. Bunların harici sebeplerini hepimiz biliyoruz. Bunlar hangi hapishanelerde ne tür eğitimler aldığı, bunları hepimiz biliyoruz. Ama eğer bu husus Müslümanlar nezdinde kullanılabiliyorsa, bunun dahili sebepleri var demektir. Bunun dahili sebepleri bence dinle hayat arasında akılla vahiy arasında doğru ilişki kuramamaktır. Ben bilhassa bu hareketlerin başında ve içinde bulunan insanların hangi eğitimleri aldıklarını, hangi şeriat fakültelerinden mezun olduklarını ve bu fakültelerde nasıl bir eğitimden geçtiklerini, yeniden İslam dünyasında konuşulması gerektiğini, insan yetiştirme düzeneklerimizi yeniden gözden geçirmek zorunluluğumuzu her fırsatta ifade etmeye çalışıyorum. Bu son derece önemlidir.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı, “Şiddeti kutsayan, vahşeti takdis eden, savaşta da olsa ahlak ve hukuk tanımayan, başka bir inanca karşı soykırım uygulayan, peygamber mezarlarını bombalamayı ibadet telakki eden bir anlayış, hiç kimse doğrudan İslam’dan neşet ettiğini, doğrudan herhangi İslam’ın bir mezhebinden neşet ettiğini söyleyemez.” ifadelerini kullandı.

Görmez, bu tür anlayışların kaynağını ise, “Neredeyse bir asra yakındır. İslam dünyasındaki bütün şiddetlerin, bütün olumsuzlukların sebebi olarak gösterilen, bizatihi başka bir milletin toprakları üzerinde, başka bir ülkenin kurulması, tam da böyle bir Tevrat yorumundan kaynaklanmıştır aslında.” şeklinde açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez şöyle devam etti: “Dini metinlerle hayat arasında doğru ilişki kurmak, Peygamberimiz Aleyhisselamın hadislerini ve Kur'an-ı bugün doğru anlamak, son derece önem arz ediyor. Bugün küresel ölçekte İslam'la ilgili artık yaşanan en büyük sorun sanki bir irade, şunu istiyor, İslamiyet'in herhangi bir ülkedeki varlığı, bir güvenlik ve bir meşruiyet sorununa dönüşsün isteniyor. Maalesef bu artık gerçekleşti. Üzülerek belirteyim, yeryüzüne eman getiren bir dinin varlığı, bir güvenlik tehdidi olarak görülmeye başlandı. Yeryüzüne barış getiren İslam'ın varlığı yeryüzünde barışı tehdit eder hale getirildi. Bunu sadece IŞİD’le Boko Haram ile izah etmek doğrusu insanların aklıyla alay etmek anlamına gelir. Bunların hem dahili sebepleri, hem de harici sebepleri üzerinde bütün insanlığın ve bütün Müslümanların durması gerekir düşünüyorum.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.