Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gaziantep Kültür Günleri Budapeşte’de Kapılarını Açtı

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü tarafından Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de gerçekleştirilen Gaziantep Kültür Günleri kapılarını ziyaretçilerine açtı.Gaziantep Kültür Günleri Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de başladı....

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2015 11:32
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2015 11:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü tarafından Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de gerçekleştirilen Gaziantep Kültür Günleri kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Gaziantep Kültür Günleri Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de başladı. Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü’nde 3 gün boyunca sürecek olan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin Macaristan Büyükelçiliği ve TİKA tarafından düzenlenen organizasyonun açılışı oldukça renkli oldu. Açılışa KKTC Macaristan Büyükelçisi Arif Altay, Budapeşte’de görev yapan yabancı devletlerin büyükelçileri, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Müsteşarlığı Balkanlar Temsilcisi Suat Karakuş, Macar-Türk Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Naci Ceylan, THY Macaristan Müdürü Levend Arısoy, TİKA Macaristan Koordinatörü Pınar Özcan, Yunus Emre Enstitüsü Macaristan Müdürü Yakup Gül olmak üzere kalabalık bir topluluk katıldı.
Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı yaptığı açılış konuşmasında, Yunus Emre Kültür Merkezi’ne çok teşekkür ettiğini, her sene bir Türk şehrini tanıtmaya karar verdiklerini, bu sene Gaziantep’i tanıtmaya karar verdiklerini söyledi. Bunun kendisi için sürpriz olduğunu söyleyen Büyükelçi Fakılı, kendisinin de Gaziantep de doğduğunu, büyüdüğünü, bir Gaziantepli olduğunu belirtti. Büyükelçi Fakılı, “Gaziantep çok eski bir şehir 5 bin yıllık bir şehir. Çok zengin bir tarihi var. Çok çalışkan bir halkı var. Fransızlara karşı verdiği mücadele, Fransız işgaline karşı verdiği mücadele çok kahramanca bir mücadeledir. Bu yüzden Gazi ismi verilmiştir. Gaziantep mutfağı da çok değerli bir mutfaktır. Eşim de Gaziantepli olduğu için çok mutluyum, bana Gaziantep yemeklerini tattırıyor sağ olsun. Sözlerime son verirken tekrar Yunus Emre Enstitüsü’ne ve Gaziantep Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum’’ diye sözlerini tamamladı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hülya Yıldız ise, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin hanımefendiden selam getirdiklerini, söylenecek fazla bir şey olmadığını, Sayın Büyükelçi Şakir Fakılı’nın Gaziantep’in tüm zenginliklerini çok güzel anlattığını, bu organizasyonu düzenleyen Sayın Büyükelçi’ye, Yunus Emre Enstitüsü’ne ve TİKA’ya teşekkür ettiklerini, Gaziantep mutfağının tadını çıkartmalarını dilediğini söyledi.
Konuşmaların ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibi sahne aldı ve misafirlere yörenin halk danslarından örnekler verdi. Misafirler daha sonra Zeugma Müzesi Sergisi’ni ve Gaziantep ile ilgili fotoğraf sergisini görme fırsatı buldular.
Gaziantep Günleri’ni ziyaret edecek olan Macar ziyaretçiler, Gaziantep’in meşhur sedefi, bakırı, kutnu kumaşı, nakış ustaları ve Harry Potter için özel ayakkabı yapan yemeni ustasıyla tanışıp, onların birbirinden güzel el yapımı eserlerini satın alma fırsatı da yakalayabilecekler. Öte yandan ziyaretçiler 3 gün sürecek olan programda Antep fıstıklı yiyecekleri tadıp, otantik baklavanın, yerel bir tatlı olan katmerin tadına bakıp ayrıca bu bölgenin baharatlarıyla tanışabilecekler.
Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Müsteşarlığı Balkanlar temsilcisi Suat Karakuş ise açıklamasında, Gaziantep mutfağını gerekse el sanatlarını 3 gün boyunca burada yaşayan Türk topluluğuna ve Macar vatandaşlarına tanıtılacağını, bu gibi organizasyonların daha sık yapılmasını dilediğini, Macar halkına Türk kültürünü tanıtmak açısından oldukça önemli projelerden biri olduğunu belirtti.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hülya Yıldız ise, Budapeşte’de Gaziantep’i tanıttıklarını, tarihini, kültürel zenginliklerini, Gaziantep mutfağını, el sanatlarını, mozaiklerini tanıttıklarını, Gaziantep’in tanıtımı için sergilerinin, mutfağının, mozaik atölyelerinin ve diğer etkinliklerle el sanatların sergisiyle Yunus Emre Enstitüsü’nde olduklarını, Macaristan’da Gaziantep’i merak edenleri, öğrenmek isteyenleri beklediklerini kaydetti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.